Alergični na polen ambrozije ne raduju se ovom periodu u godini, jer koncentracija ovog alergena dostiže maksimum. Iako nemamo preciznu statistiku, lekari poslednjih godina prijavljuju povećan broj alergijskih reakcija koje se dovode u vezu sa ambrozijom, kaže za "Novosti" dr Vesna Tomić Spirić, načelnica Poliklinike Klinike za alergologiju i imunologiju Kliničkog centra Srbije:

"Od alergijskog rinitisa, najčešće bolesti disajnih organa, kod nas po nekim procenama boluje oko 400.000 osoba. Svaka peta osoba u Srbiji, odnosno 1,5 miliona ljudi, pati od alergije na ambroziju, pokazuje nezvanična procena Agencije za zaštitu životne sredine."

VIŠE: Ambrozija - pakao za alergične

Ambrozija proizvodi veliku količinu polena, koji je izuzetno jak alergen. Najveće količine njenog polena očekuju nas od sredine avgusta do kraja septembra. Kod osetljivih osoba ova biljka izaziva vrlo neprijatne alergijske simptome poput kijanja, curenja nosa ili svraba očiju, kašlja, gušenja.

"Za olakšavanje simptoma i sprečavanje težih manifestacija najbolja je kombinacija primene preventivnih mera i lekova", dodaje dr Vesna Tomić Spirić. "Da li je u pitanju alergija na polen ove biljke ili neki drugi alergen vidi se posle alergološkog ispitivanja. Iako postoje novije (ali i skuplje) metode, i dalje su “kožne probe” jednostavan i brz dijagnostički test. Za petnaestak minuta se utvrdi da li je baš ambrozija odgovorna za alergijske tegobe, ali se može videti da li je osoba alergična i na druge alergene."

VIŠE: Kako zaštiti bebu od alergija

Iako je kod alergije najbolji lek smanjenje izlaganja alergenu, najčešće je neophodna i terapija lekovima. Veoma je bitno da oni koji znaju sa alegriju na ambroziju, ne čekaju da im se jave tegobe, već da počnu prevenciju uz pomoć lekova nekoliko nedelja pre pune koncentracije polena, (obično antihistaminikom) čim ova biljka počne da cveta.

Antihistaminici su osnovna terapija kod alergije na ambroziju. Kada oni ne pomažu, ili se radi o težim tegobama, lekar prepisuje nazalne kortikosteroide koji se primenjuju kao sprejevi i koji posle nekoliko dana daju prve rezultate.

VIŠE: Alergije su polno nasledne

"Osim lekova, poseban vid terapije je primena imunoterapije tzv. desenzibilizacije. Ona se sastoji u postepenom, veoma opreznom unošenju malih, pa sve većih količina alergena, u ovom slučaju posebno pripremljenog “ekstrakta” polena ambrozije", pojašnjava dr Tomić Spirić. "Tako se organizam uči da razvije sopstvenu odbranu od alergena. Primenom terapije, kod većine pacijenata se potreba za lekovima smanjuje, tegobe su manje izražene i pacijenti imaju bolji kvalitet života. Ali, potrebno je duže vreme da bi se ovaj cilj postigao. Imunoterapija se obično sprovodi tri do pet godina, ali sa razvojem novih preparata, koji se mogu uzimati oralno, ova terapija dobija sve više pristalica."

VIŠE: Sprečite razvoj alergija kod dece

Sve češće se događa da osobe koje nisu ranije bile alergične na polen ambrozije počnu da ispoljavaju simpotome respiratorne alergije u ovom periodu godine. Kako kaže sagovornica “Novosti”, oni treba da se obrate lekaru koji će napraviti plan ispitivanja i odrediti terapiju. Osnovni kožni "prik" test inhalacionim alergenima može da se radi i tokom sezone polena (ako pacijent već nije započeo terapiju antihistaminicima). Ostala dodatna ispitivanja i provokacione testove je poželjno uraditi van sezone, kada pacijenti nemaju tegobe.

Neke preventivne mere mogu bar malo da olakšaju tegobe:

  • Ne izlaziti iz kuće tokom prepodneva, tada je najviše polena u vazduhu
  • Držati zatvorene prozore stana ili automobila
  • Ako je vetrovito ostanite u kući
  • Tuširajte se i perite kosu svake večeri i često perite ruke
  • Ne sušite veš u dvorištu i na terasi
  • Prilikom rada u bašti stavite masku na usta i nos
  • Sportom u prirodi baviti se posle kiše kada je koncentracija polena najmanja
  • Koristite godišnji odmor kada u mestu življenja ima najviše polena


*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.