Planirano je da ovi mali Beograđani zvedu inkluzivnim mjuzikl "Alisa u zemlji čuda", a još uvek nije izvesno hoće li do toga doći.

"Predstava je na programu 5. jula, a nama su neophodna finansijska sredstva da velika trupa od 35 dece, od kojih 22 ima smetnje u razvoju, kao i 15 do 20 odraslih koji bi ih pratili, odu na festival u Kotor", rekla je Tanjugu rukovodilac projekta Ksenija Mirković.

Mirković kaže da učešće na festivalu dece sa smetanjama u razvoju, kojima to mnogo znači, zavisi od toga da li će obezbediti još oko 9. 000 evra.

Ona je navela da je do sada prikupljeno 150. 000 dinara i 3. 000 evra, te da svi koji mogu da pomognu mogu da se jave na sajt udruženja "Svitac" ili Centru za edukaciju školice za muziku, ili da uplate sredstva kod Komercijalne banke na račun 205-182822-60.

"Bez obzira na svoj razvojni problem, oni su ekstremno talentovana deca, koja sviraju, pevaju i glume. Njima je stalo da ih vršnjaci vide u najboljem svetlu", rekla je Mirković i dodala da je cilj i da se ruše predrasude i pokaže talenat tih mališana.

Ta deca, kaže ona, nemaju mnogo prilike da putuju zajedno, da se druže.

"Putuju uglavnom sa svojim roditeljima, bez društva vršnjaka, tako da bi za mnoge ovo bila jedinstvena prilika ne samo da pokažu sta znaju, već i da se druže sa drugom decom", rekla je Mirković.

Ona podseća da mnogi od njih retko kada idu na ekskurzije i rekreativnu nastavu, jer nisu svi u sistemu redovnog školovanja.

Mirković je objasnila da je inkluzivni mjuzikl za decu "Alisa u zemlji čuda" nastao 2013. godine uz pomoć Ministarstva kulture i informisanja i Švajcarske kancelarije za saradnju u Srbiji, da ga izvodi 22 dece sa različitim smetnjama u razvoju, uz pomoć drugara, braće i sestara, koji hoće da im pomognu, ali i da nauče nešto od svojih "netipičnih" prijatelja.

"Cilj je bio da pokušamo da promenimo svest ljudi o njima, zato što je inkluzija prihvatanje i uključivanje. Nije inkluzija da ih samo stavimo među nas. Moramo da se promenimo i prihvatimo ih onakve kakvi jesu", rekla je Mirković.

Navodeći da u predstavi učestvuju deca uzrasta od devet do 13 godina iz Beograda, ona je istakla da inkluzija ne podrazumeva ukalupljivanje dece sa različitim smetanja u socijalne kalupe, već "otvoranje uma" i njihovo prihvatanje.

Ona je navela da se već razmišlja o novim projektima, te da je u planu da se uradi adaptacija "Čarobnaka iz Oza".

Majka jednog od mališana koji učestvuju u predstavi Vesna Trajković kaže da njenom trinaestogodišnjem sinu koji ima autizam, epilepsiju i slabovidost radionice, učestvovanje u predstavi i sam put u Kotor znače mnogo.

"Deca u njegovim godinama se druže, a on ne može sam da organizuje druženje sa svojim prijateljima i zato je neophodno da krenemo na ovo veliko putovanje", rekla je Trajković, dodajući da predstava, ali i samo gostovanje u Crnoj Gori znače potvrdu njihovog rada.

Da je želja za odlazak u Kotor jaka govore i osmesi malih glumaca koji ne gube nadu da će 5. jula izaći pred crnogorsku publiku. Uz konstataciju da su uživali u pripremi mjuzikla, pomažući jedni drugima, oni su naveli da već prave planove za odlazak u Kotor.

Mjuzikl je do sada prikazan 10 puta u Dečjem kulturnom centru u Beogradu i Kruševcu, a pogledalo ga je 4. 000 dece školskog i predškolskog uzrasta.