Za podršku porodici i deci iz republičkog budžeta izdvojeno je 57 milijardi dinara, a pomoć je koristilo 186.500 dece širom Srbije - piše Blic.

Povećanje broja dece obuhvaćene socijalnom zaštitom je posledica izmena zakona koje su omogućile da više porodica ostvari pomoć, ali uticaja ima i povećan procenat siromaštva - objasnila je državna sekretarka Ministarstva rada Brankica Janković. Ona je dodala i da je najveći iznos od ukupno 25.2 milijarde dinara izdvojen za naknadu tokom porodiljskog odsustva i za negu deteta.

"Važno je naglasiti da su potrebni i dodatni vidovi podrške jer su deca iz siromašnih porodica koja primaju novčanu socijalnu pomoć takodje izložena mnogim drugim rizicima", saopštila je Janković, navodeći kao jedan od primera i rizik od odvajanja dece od roditelja.

Brankica Janković otkrila je i jednu novost - u probnoj fazi je nova usluga centara za socijalni rad - porodični savetnik, čiji cilj je rana itnervencija za porodice u krizi bez obzira na to koji rizik je u pitanju.

Iako je ove godine zabeležen pad broja dece u domovima za smeštaj i iznosi ukupno 916 dece u dečjim ustanovama, broj hraniteljskih porodica je povećan.

U 2013. godini je oko 8.900 dece stavljeno pod starateljstvo, a zabeležen je blagi porast broja dece sa problemima u ponašanju na 16.390, što, kako je navela, nije zabrinjavajući podatak jer je porast blag, za oko 200 do 300 dece, a opšti trend je da broj dece sa ovim problemima opada.

Izveštaj o socijalnoj zaštiti dece zabeležio je porast broja slučajeva nasilja u porodici za skoro 500 u odnosu na 2012. godinu.

"Prošle godine je bilo 412 slučajeva izdvajanja dece iz porodice zbog nasilja, pri čemu su uglavnom oba rodiitelja bila nasilna - navela je Janković, dodavši da je rešenje da se radi na prevenciji i suzbijanju nasilja.

Prema njenim rečima, neophodno je skrenuti pažnju na ekonomsko nasilje u porodici. Tokom 2013. i prethodnih godina gotovo da nema prijavljenih slučajeva, ali to ne znači da ga nema, već da nije dovoljno prepoznatljivo.

Direktor Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu, Božidar Dakić, saopštio je da je u prethodnih pet godina broj osoba koje su tražile pomoć u centrima za socijalni rad povećan za 20.000, ali čak ni uz toliki broj nije bilo povećanja broja zaposlenih.