Mali maturanti će polagati tri testa od po 20 pitanja. Prema rečima Srđana Verbića, rukovodioca Centra za ispite u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja, pored standardnih testova iz srpskog i matematike, maturanti osnovnih škola polažu i treći test, koji uključuje od po tri do pet pitanja iz istorije, geografije, biologije, fizike i hemije.

Kako navodi "Blic", bodovanje odgovora vršiće se na sledeći način: za svaki tačan odgovor iz maternjeg jezika i matematike učenik će dobiti 0.8 bodova, a za svaki tačan odgovor na trećem testu po 0.4 boda.

Testovi iz matematike i srpskog jezika nosiće po maksimalno 16 bodova, a treći test 8. 

Iako nosi najmanje bodova, mali maturanti najveću tremu imaju oko trećeg testa, upravo zato što obuhvata pet oblasti. Učenici, uz redovno novo gradivo, obnavljaju znanje iz sedam predmeta, pa su se i nastavnici odlučili da im što više pomognu - časovi se pretežno svode na pripreme za polaganje, a kontrolni zadaci zadaju se samo kada je to neophodno.

"Stalno obnavljamo staro gradivo, a već sam počela da držim i dopunske časove za učenike kojima je to potrebno", kaže Ljiljana Vračar, nastavnica matematike.

Probno testiranje zakazano je za 9. i 10. maj, u svrhu raspoznavanja na čemu se najviše treba raditi sa učenicima, odnosno koje im oblasti im nisu najjasnije. Nakon mesec dana, 16. 17. i 18. juna đaci će zvanično polagati završni test. Kao i obično, polaganje testova nosiće maksimalno 40 poena, dok je za opšti uspeh od šestog do osmog razreda tradicionalno vrednovan sa maksimalno 60 bodova.

Pošto je Ministarstvo prosvete tek krajem prošle godine objavilo informaciju o polaganju trećeg testa i broju poena koje on nosi, pripreme nisu organizovane u svim školama.

S obzirom na to da je Ministarstvo prosvete tek krajem prošle godine saopštilo da će biti trećeg testa i koliko će on ukupno nositi bodova, pripreme nisu organizovane u svim školama, niti je preostalo mnogo vremena za njih.

Zbog trećeg testa male maturante hvata panika, pa roditelji neretko pribegavaju privatnim časovima, koje plaćaju do 1.500 dinara po dvočasu. U proseku, svaki treći učenik pohađa privatne časove, a zbog pooštravanja kriterijuma i značajnog povećanja obima gradiva za polaganje, taj broj sve više raste.