Mesec oktobar je već 29. godinu za redom u znaku borbe protiv karcinoma dojke. U toku ovog meseca mnoge organizacije širom sveta, zdravstvene i obrazovne institucije, ali i mediji ističu ružičastu mašnu – simbol borbe protiv raka dojke. Takođe, tokom oktobarskih dana skreće se pažnja na političke, finansijske i lične aspekte koji okružuju ovu bolest. Organizuju se brojne humnitarne akcije i kampanje sa ciljem podizanja svesti o prisutnosti ovog opakog oboljenja.

Povodom obeležavanja Meseca borbe protiv raka dojke, Udruženje žena obolelih i lečenih od raka dojke organizuje događaj pod nazivom "50 roze balona - 50 lepih želja za obolele od raka dojke". Ova akcija će biti održana u nedelju, 27. oktobra u 13 časova ispred šoping centra Delta siti.

StatistikaPrema podacima Centralnog registra za rak iz 2010. godine, u Srbiji je dijagnostikovano oko 4500 novoobolelih zena, dok je umrlo oko 1600 zena. Istraživanja pokazuju da u Srbiji svaka 12. zena oboli od nekog oblika raka dojke, a najviše oboljevaju žene starosti od 45 do 65 godina.

U okviru akcije veliki broj poznatih ličnosti, sportista, novinara i predstavnika Udruzenja simbolično ce pustiti u vazduh 50 roze balona, a na svakom od njih biće ispisana po jedna lepa želja, u znak podrške obolelim i lečenim ženama od ove bolesti.

„Cilj ove akcije je da edukujemo žene i podstaknemo ih na preventivne preglede jer je to najbolji način da se bolest dijagnostikuje na vreme, i samim tim poveća stepen izlečenja. Uspešnim lečenjem podrazumeva se objedinjeno lečenje telesnih simptoma, kao i psihološka pomoć. A najvažnije je da žena zna da nije sama!“ – izjavila je Jasmina Lukic, predsednica Udruzenja „Budimo zajedno“ i ovim povodom pozvala sve gradjane da se prikljuce akciji i dodju u nedelju, u 13 casova, ispred Delta City-ja.

Na sledećoj strani pročitajte koji su načini ranog otkrivanja i koje su rizične grupe.

PageBreak


Vodilja kampanja širom sveta je skretanje pažnje na činjenicu da od raka dojke mogu oboleti oba pola, ali i na to koliki je značaj preventivnog samopregleda. Bez obzira na to koliki je genetski potencijal za nastanak raka dojke, stručnjaci preporučuju zdrav stil života kao najbolju prevenciju kancera. To uključuje pravilnu ishranu, redovno vežbanje i zdrave svakodnevne navike. Sve što je dobro za opšte zdravlje organizma, pozitivno utiče i na otpornost organizma na kancer.

Rano otkrivanje raka dojke značajno povećava šanse za izlečenje.

  • Samopregled - Žene starije od 20 godina bi trebalo jednom mesečno da obave samopregled. Ukoliko osete kvržice ili izrasline, primete irirtirano tkivo ili imaju bolne bradavice, trebalo bi da se jave svom lekaru.
  • Profesionalni skrining - žene između 20 i 39 godina bi trebalo da se podvrgnu stručnom pregledu dojki na svake tri godine. Nakon 40. godine, stručni pregled i mamograf treba raditi jednom godišnje.

Rizici za nastanak raka dojke su:

  • Godine:77 odsto osoba obolelih od raka dojke su stariji od 50 godina.
  • Menstrualna istorija: Žene koje su dobile menstruaciju u ranijem uzrastu (pre 12. godine), ili su u menopauzu ušle kasnije, imaju nešto veći rizik od nastanka raka dojke.
  • Dojenje: Neka istraživanja su pokazala da dojenje smanjuje rizik od raka dojke, naročito ako traje između godinu ipo i dve godine.
  • Roditeljstvo: Žene koje su prvo dete rodile nakon 30. godine ili  uopšte nisu rađale, imaju nešto veći rizik od nastanka kancera dojke.
  • Konzumiranje alkohola: Osobe koje piju jedno ili više alkoholnih pića na dan povećavaju rizik za oboljevanje od raka dojke.
  • Gojaznost: Prekomerna kilaža, naročito kod žena koje su izašle iz menopauze, povećava rizik za nastanak raka dojke.