Preeklampsiju karakteriše povišen krvni pritisak i proteini u urinu. Iako se preeklampsija obično može lečiti, ponekad se razvije u punu eklampsiju ili HELLP sindrom. Preeklampsija može biti opasna po život i za mamu i za bebu.

Nova istraživanja nude mogućnost ranog otkrivanja pomoću testa. 

„Ovaj test je dizajniran da pomogne u identifikaciji žena koji imaju povećan rizik od razvoja preeklampsije pre 34. nedelje gestacije“, kaže Ejpril Blajh, predsedavajuća akušerstva i ginekologije na Medicinskom fakultetu Burnet na TCU. „Može se izvoditi u ranoj trudnoći, od 11.-14. nedelje.

Ovo je potpuno novi test i još ga nisu preporučile medicinske organizacije kao što je Američki koledž akušera i ginekologa (ACOG). Ipak, postoji određeni optimizam da će ovaj test moći da igra ulogu u prevenciji i upravljanju preeklampsijom.

„Još uvek nemamo dovoljno informacija ili podataka da bismo preporučili da sve trudnice urade ovaj test“, kaže dr Blajh. "To je svakako obećavajuće i sa daljim istraživanjem, možda ćemo moći da ga ugradimo u kliničku praksu."

Evo šta treba da znate o ovom novom testu, kako on može da utiče na žene sa visokim rizikom od preeklampsije.

O novom testu za preeklampsiju

Ovaj novi test je razvio Labcorp i on testira znake preeklampsije u vašoj krvi. Test je namenjen za upotrebu u ranoj trudnoći, između 11. i 14. nedelje, i može vam otkriti  rizik od razvoja preeklampsije do 34. nedelje trudnoće. Kako se navodi u saopštenju kompanije, ovaj test je prvi te vrste koji otkriva znake preeklampsije u ranoj trudnoći. Labcorp je takođe pokrenuo druge testove za preeklampsiju ranije. Ovi testovi proveravaju znake teške preeklampsije tokom poslednja dva trimestra trudnoće.

„Ovaj skrining test funkcioniše tako što procenjuje rizik od preeklampsije pre 34. nedelje gestacije procenom četiri biomarkera povezana sa rizikom od ovog stanja“, objašnjava Anuška Čelija, specijalista za akušerstvo i medicinski direktor u Pediatrik Medical Group u Hjustonu u Teksasu.

Biomarkeri su molekuli koji se nalaze u krvi ili telesnim tkivima koji su mogući znaci bolesti. Dva krvna biomarkera koja ovaj test traži su:

  • Faktor rasta placente (PIGF hormon)
  • Protein plazme-A povezan sa trudnoćom (PAPP-A)

Uzeti zajedno sa merenjem krvnog pritiska prosečnog arterijskog pritiska i indeksa pulsiranja uteralnih arterija (mereno ultrazvukom), ova merenja mogu pružiti zdravstvenim radnicima vredne informacije o vašem riziku od preeklampsije, kaže dr Čelija.

„Postojeći nizak nivo PlGF i PAPP-A može ukazivati na loš razvoj i funkciju placente i visok arterijski pritisak, a indeks pulsiranja uteralnih arterija ukazuje na hipertenziju i kompromitovan protok krvi u arteriji materice,“ primećuje dr Čelija.

Ko treba da prođe ovaj test?

Možda se pitate: da li mi treba ovaj test? Prvo, imajte na umu da glavne medicinske organizacije još nisu objavile smernice za korišćenje ovog testa. "Važno je znati da u ovom trenutku dostupnost ovog testa nije promenila kliničke smernice za lečenje i dijagnozu preeklampsije preko Američkog koledža akušera i ginekologa (ACOG) ili Društva za medicinu majke i deteta (SMFM) “, kaže dr Čelija.

Ovaj test se može koristiti za svaku trudnicu da se proceni rizik od preeklampsije u ranoj trudnoći, kaže dr Čelija. „Možda je prikladniji za određene pacijentkinje na osnovu njihove prethodne medicinske ili akušerske istorije, a one bi trebalo da razgovaraju sa svojim akušerom ili zdravstvenim radnicima da li je ovaj test dobra opcija za njih.

Zdravstveni radnici će koristiti svoju kliničku procenu kako bi utvrdili koje su trudnice u opasnosti ili koje imaju potencijalne znake preeklampsije, kaže Abdula Al-Khan, potpredsednik i direktor odeljenja, Odeljenje za akušerstvo, ginekologiju i zdravlje žena u medicinskom centru Univerziteta Hakensak. .

Dok bi test nekima mogao biti od pomoći, dr Al-Khan kaže, ne moraju svi da rade ovaj test. „Upozorio bih na preteranu upotrebu ovog testa jer je studija obuhvatila samo 1000 pacijenata“, ističe dr Al-Khan.

Dr Al-Khan takođe napominje da je ovo skrining test, a ne test koji se koristi za dijagnozu preeklampsije.

„Mala vrednost ne znači nužno da pacijentkinja u ovom trenutku ima preeklampsiju koja može zahtevati porođaj“, kaže on. „Test ne bi trebalo da daje određivanjeili dijagnozu preeklampsije. Trebalo bi samo da vam kaže da je pacijent u potencijalnom riziku da ga razvije."

Kako će ovaj test uticati na žene sa visokim rizikom od preeklampsije?

Postoji nekoliko faktora rizika koji mogu povećati šanse da ćete razviti preeklampsiju tokom trudnoće. Faktori rizika su:

  • Imate visok krvni pritisak
  • Imate dijabetes
  • Imate bolest bubrega
  • Imate BMI koji ukazuje na gojaznost
  • Niskog ste rasta
  • Imate nedostatke u ishrani
  • Imali ste visok krvni pritisak u prethodnim trudnoćama
  • Imate istoriju autoimunih poremećaja

„Za one sa visokim rizikom od preeklampsije, ovaj test može pružiti dodatne informacije u vezi sa rizikom od razvoja ovog stanja“, kaže dr Čelija.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Mališan pomaže mami u čišćenju TikTok/mariaurangaa