Odabir vremena za deljenje velikih vesti je duboko lična odluka. Na kraju krajeva, važno je šta je vama prijatno, a to se razlikuje od osobe do osobe. Iako ne postoji pogrešno ili pravo vreme za najavu trudnoće, korisno je razmotriti nekoliko ključnih faktora pre nego što odlučite.

Najava u prvom tromesečju

Procenjuje se da se 10% do 15% trudnoća završava pobačajima, često pre 13 nedelja gestacije. Tokom drugog tromesečja (i pre 20. nedelje), stopa pobačaja pada na jedan do pet procenata trudnoća, i mnogi odlučuju da odlože vesti do ove tačke. Ipak, još uvek ima mnogo roditelja koji jedva čekaju da prošire vest. I to je u redu! Evo nekoliko razloga zbog kojih biste mogli da odlučite da najavite ranije:

  • Nema potrebe da skrivate ili objašnjavate rane simptome trudnoće kao što su mučnina i umor
  • Imaćete pomoć prijatelja i porodice rano
  • Možete odmah da podelite uzbuđenje
  • Podrška drugih ako dođe do pobačaja

Za mnoge, doživljavanje gubitka nije samo jako teško, već čini da se osećate izolovano. Tako dugo, tema pobačaja se smatrala gotovo „tabuom“, što otežava razgovor o njoj. Srećom, stigma koja ga okružuje nastavlja da se ruši, a mnogi govore o svojim iskustvima. Ovo, uz podršku voljenih, podstiče vroditelje da otkriju svoju trudnoću u ranijim fazama.

Najava u drugom tromesečju i dalje

Iako šanse za pobačaj nisu ravne nuli nakon 12 nedelja, mnogi roditelji radije najavljuju kada rizik nije tako visok. Evo još nekoliko razloga zbog kojih biste mogli da odlučite da odložite svoju objavu:

  • Više vremena da se naviknete na trudnoću
  • Možda ćete se osećati ugodnije nakon pregleda ultrazvuka ili dostizanja bitnih prekretnice trudnoće
  • Nema neželjenih saveta drugih

Kad god odlučite da objavite svoju trudnoću u javnosti, to je samo vaša odluka. Znate šta je najbolje za vašu situaciju i šta vam najviše odgovara, pa prihvatite svoj izbor sa poverenjem.

Prednosti i mane deljenja vaše trudnoće na mreži

Kao i sa bilo čim drugim što objavite na društvenoj mreži, važno je razmotriti sve potencijalne ishode deljenja trudnoće na društvenim medijima.

Prednosti

Većinu vremena, najava trudnoće je dočekana sa uzbuđenjem, dobrim željama i naletom srećnih emodžija. Postoji toliko različitih načina da podelite vesti, bilo da ih činite kreativnim, smešnim ili jednostavnim. Društveni mediji su postali osnovna komunikacija za mnoge, što ih čini brzim i efikasnim načinom da se dođe do velikog broja prijatelja i članova porodice.

Odeljak za komentare je odlično mesto da postavite bilo kakva pitanja o vašoj trudnoći i dobijete korisne povratne informacije od onih koji vas najbolje poznaju. Takođe možete da se osvrnete na svoje godine objavljivanja, zahvaljujući funkciji „sećanja“ na većini platformi.

Mane

Nažalost, postoje slučajevi kada objava o trudnoći izazovu negativne reakcije ili nepotrebne komentare. („Bolje da odspavaš odmah!“ nije baš od pomoći.) U drugim slučajevima, određeni prijatelji ili članovi porodice mogu biti uvređeni ako saznaju na društvenim mrežama, a ne lično. (Što, naravno, vaš problem.)

Iako ne možete da kontrolišete kako ljudi reaguju ili šta će reći, morate biti spremni na to. Možda nećete očekivati loše odgovore, ali saznanje da postoji mogućnost može vam pomoći da odlučite da li da podelite svoju najavu ili ne.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Doktor upozorio na opasnu igru TikTok/dr.jmack