Trudnoća nije bolest - govorile su naše mame i bake. Trudnički stomak ne mora da znači bilo kakva odustajanja. Iako trudnoća nije prepreka za putovanje, ipak morate biti posebno oprezni kada ste trudni. Svako putovanje je blagi šok za bebu, kao rezultat promena klime, pritiska ili jednostavno neravnina na putu ili naglog kočenja. Iz tog razloga, najbolje je da se odlučite  za putovanje tokom trudnoće u drugom tromesečju  (između 18. i 24. nedelje trudnoće), kada su organi bebe već formirani i ne postoji opasnost od prevremenog porođaja. Putovanje tokom trudnoće u prvom tromesečju takođe može dovesti do rizika, kako prenosi Ofeminin.

Putovanje tokom trudnoće - kontraindikacije za duge rute:

  • bol u stomaku
  • prethodni pobačaji
  • hronične bolesti
  • trudnoća visokog rizika

Putovanje autom

Automobil je veoma pogodno prevozno sredstvo za trudnicu, sve dok ima mesta da protegne noge i ide na kraći put. Višesatno putovanje može biti veoma neprijatno za trudnicu. Uz česta zaustavljanja (svaka 2 sata) tokom kojih buduća majka može slobodno da hoda, je sasvim bezbedno. Da bi putovanje automobilom tokom trudnoće bilo prijatnije, vredi uložiti u poseban pojas za trudnice, koji ne pritiska stomak, već grli karlicu – u slučaju nezgode, ne predstavlja pretnju za bebu.

Putovanje avionom

Kada putujete avionom, treba imati na umu da je trenutno većina avio-kompanija uvela ograničenja za prevoz trudnica i nerado uzimaju u avion buduće majke koje su u poodmakloj trudnoći, zahtevajući od svog lekara da obezbedi posebne sertifikate na testovima obavljenim u dva navrata, pre polaska. Međutim, sve dok se putovanje avionom tokom trudnoće odvija u drugom tromesečju, ne postoje kontraindikacije za ovo prevozno sredstvo. U kabini aviona trudnica dobija posebno sedište sa prostorom za protezanje nogu, a može slobodno da hoda i po palubi. Pritisak u kabini nema značajnog uticaja na zdravlje bebe i majke.

Putovanje vozom

Ovo je najbolje prevozno sredstvo za trudnicu. Putovanje vozom tokom trudnoće je čisto zadovoljstvo, sve dok vagon nije pretrpan. Žena može slobodno da hoda po hodniku, koristi toalet i ako je potrebno, čak i leži.

Pre nego što krenete na dugo putovanje, konsultujte se sa svojim lekarom.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Hula hop za pomaganje bebi pri prohodavanju TikTok/just4kidsphysio