Atopijski dermatitis je hronično oboljenje. Najčešće se javlja kod beba i dece pre puberteta. U većini slučajeva koža je suva, peruta se, sklona je svrabu i iritaciji. Veliki broj beba vremenom preraste ovaj problem, ali postoje i one kod kojih se zadrži do kraja života.

Postoji mnogo saveta za ublažavanje simptoma u aktivnoj fazi, poput pravilnog kupanja, odabira dobrih preparata za negu kože, ali i izbegavanja mnogih alergena. U moru informacija i raznoraznih saveta, roditelji se nekad osete izgubljeno. Isprobavaju sve što im dođe pod ruku, u nadi da će olakšati svojim mališanima ove neprijatne promene na koži.

Upravo iz tog razloga rešili smo da pitamo mame na koji način one pomažu svojim mališanima koji imaju ekcem. Rekle su nam simptome, ali i savete koji su pomogli da se isti umire kod njihove dece.

"Imam bebu od 2 godine. Ekcem se pojavio oko desetog meseca. Vrlo često lice moje ćerke bude suvo, koža joj se peruta, a primećujem i da je mnogo svrbi. Pratimo uputstva lekara, držimo stanje pod kontrolom koliko je to moguće. Kupamo je uljanim kupkama koje su bogate omega-3 i omega-6 masnim kiselinama. Preporučio nam je i što kraće kupanje i izbegavanje trljanja lica, što se trudimo da ispoštujemo. Nismo hteli da isprobavamo ništa bez doktorove preporuke, i za sada stvarno nemamo veće probleme."

Aleksandra, mama dvogodišnje bebe

aktivna

Postoje dve faze oboljenja - i ne. Aktivna faza je upalna, a kod faze mirovanja simptomi su manjeg intenziteta. Koža je i dalje suva, iritirana i peruta se.

"Moj sin ima 13 godina. Već nekoliko godina borimo se sa ekcemom. Sada je u godinama kada se toga pomalo i stidi, pa ne želi da ode u školu kada mu se pojavi na rukama. U tom predelu je najuporniji, i retko kada nam je nešto zaista pomoglo, osim specijalno formulisanih preparata za higijenu kože. Dobra stvar je jedino to što se ne javlja previše često, pa smo više vremena u mirnoj fazi. Ipak, volela bih da tu aktivnu fazu mogu da umirim na neki lakši način, a čini mi se da nikako ne uspevam. Da li uopšte postoje preparati koji bi mogli da pomognu i olakšaju detinjstvo mom sinu?"

Sanja, mama trinaestogodišnjeg dečaka

Pored primene terapije koju određuje isključivo lekar, roditelji dece sa ekcemom bi trebalo da obrate posebnu pažnju na kupanje i svakodnevnu negu dečje kože, bilo da je ekcem u aktivnoj ili neaktivnoj fazi. 

"Moja ćerka je mala, ima 6 godina, a ekcem joj se pojavio još kad je bila beba. Uvek je njena koža suva, ali kada se pojavi ekcem, postane još suvlja, a ponekad dođe i do njenog pucanja. Stvarno smo je vodili kod raznih lekara, slušali smo uputstva. U jednom periodu smo drastično promenili ishranu, izbacili smo iz upotrebe šećere, sokove, ulja. To nam je stvarno mnogo pomoglo. Trudimo se da koristimo blage proizvode prilikom kupanja. Uljane kupke nam pomažu, od njih ne odustajemo. Nega je već malo veći problem. Nisam sigurna koje kreme su najbolje za nju. Probala sam razne. Smiri se na vrlo kratak period, i opet se ponovo javlja. Jasno je meni da se ekcem ne može zauvek izlečiti, ali bih volela da pronađem kreme koje će makar ublažiti problem. Ovako je moja ćerka tužna, a često se i uplaši. "

Teodora, majka šestogodišnje devojčice


Foto: Promo

Za atopijski dermatitis karakterističan je takozvani začarani krug, u kome svrab i iritacije izazivaju češanje, a kao posledica toga dolazi do razvoja bakterija i dodatne upale. Izlazak iz tog začaranog kruga još je teži kada je reč o deci. Adekvatan medicinski tretman i nega preparatima iz Eucerin®AtopiControl linije donose olakšanje, ali je u njihovom slučaju ponekad neophodno "kupiti vreme" da preparati deluju. Od ove godine roditeljima u tome pomaže oživljeni lik plišanog zabavljača – majmuna Antona, koji za roditelje ima korisne savete, a za decu zanimljive priče koje će im okupirati pažnju. Više na www.eucerin.rs/specials/atopicontrol.