Suva, crvena koža i izrazit svrab su prvi simptomi atopijskog dermatitisa, oboljenja koje je sve učestalije kod dece. Kako bi ublažili tegobe i sprečili pogoršanje stanja, roditelji bi trebalo da preduzmu određene korake u svakodnevnoj nezi mališana.

Kako prepoznati ekcem?

Atopijski dermatitis je hronično oboljenje koje se najčešće javlja kod beba i dece do puberteta. 

U kom uzrastu se pojavljuje ekcem?

U 65 odsto slučajeva, prvi simptomi ovog nezaraznog oboljenja se javljaju u prvoj godini života, a kod oko 90 odsto pacijenata ekcem se razvije pre pete godine. Mnoge bebe ga kasnije „prerastu“, ali kod malog broja pacijenata problemi sa kožom ostaju do kraja života.

Karakteriše ga suva, ljuspasta koža sklona iritaciji i intenzivan svrab. Kod beba se najčešće pojavljuje na licu i koži glave, kod mlađe dece u prevojima na laktovima i iza kolena, a kod tinejdžera i mladih ljudi osip se često javlja na rukama i nogama.

Razlikujemo dve faze bolesti – aktivnu, odnosno upalnu fazu, i neaktivnu, kada su simptomi manjeg intenziteta, ali je koža veoma suva, iritirana i peruta se. Usled svraba, deca inficiraju ekcem, te se često nadovezuju i sekundarne infekcije.

Pored primene terapije koju određuje isključivo lekar, roditelji dece sa ekcemom bi trebalo da obrate posebnu pažnju na kupanje i svakodnevnu negu dečje kože, bilo da je ekcem u aktivnoj ili neaktivnoj fazi.  

Kako kupati dete sa ekcemom?

Decu sklonu ekcemu nikada ne treba kupati običnim šamponima i sapunima, 

U kontrolisanju ekcema i sprečavanju upalnih stanja, pomaže često hidriranje kože odgovarajućim losionomveć specijalno formulisanim preparatima za higijenu kože. Uljane kupke bogate omega-3 i omega-6 masnim kiselinama su savršen izbor, poput Eucerin AtopiControl Ulja za kupanja, koje nežno čisti atopičnu kožu i štiti je od daljeg isušivanja i svraba.

Kupanje ne bi trebalo da traje duže od 15 minuta i to mlakom vodom, jer vruća voda dodatno isušuje kožu, kao i penušave kupke. Prilikom kupanja trebalo bi izbegavati trljanje mesta sa ekcemom.


Ekcem kod dece: Kako ublažiti svrab i sprečiti iritaciju kože Foto: Shutterstock

Kako negovati osetljivu kožu?

Posle kupanja, kožu nežno utapkati peškirom, a zatim na vlažnu kožu lica i tela naneti emolijense, specijalne preparate za negu osetljive kože sklone iritaciji. Proizvodi za osetljivu dečju kožu ne smeju da sadrže dodatne mirise, boje, konzervanse i pigmente, kako bi se smanjile potencijalne iritacije

Oni postoje u različitom obliku i sastavu, kao losioni, kremovi i masti, ali uvek sadrže komponente koje čine kožu mekom i vlažnom, obezbeđuju neophodnu hidrataciju i jačanje njenog zaštitnog sloja.

Prilikom izbora, vodite računa da su proizvodi pogodni za decu i bebe (starije od tri meseca), kao što je Eucerin AtopiControl linija dermokozmetičkih preparata za negu atopične kože tokom neaktivnih faza i upalnih stanja.

Dodatni saveti

1. Za pranje odeće koristite blag prašak i izbegavajte omekšivače. 2. Odradite alergo testove jer hrana, kućni ljubimci, polen ili grinje mogu biti uzrok osipa. 3. Birajte isključivo pamučnu odeću za dete. 4. Održavajte vlažnost vazduha u stanu.

Za sve ove preparate je klinički i dermatološki dokazano da ublažavaju crvenilo, ljuspanje, zategnutost i svrab i da su prikladni za atopičnu kožu.

Losion i kreme za osnovnu negu sadrže kombinaciju omega-6 masnih kiselina i likokalkona A za obnavljanje i jačanje barijerne funkcije kože, dok je Eucerin AtopiControl Krema za akutnu negu specijalno formulisana da pruži olakšanje i intenzivnu negu koži u upalnoj fazi atopijskog dermatitisa. Njena blagotvorna svojstva značajno poboljšavaju izgled kože tokom akutnih faza, ublažavaju svrab i omogućavaju manju upotrebu hidrokortizona.