Mnogo se priča o negativnom uticaju visokih potpetica na zdravlje. Nažalost, nije drugačije ni tokom trudnoće. Cipele sa visokom potpeticom u trudnoći, odnosno u vreme kada je naša kičma već pod opterećenjem, izlažu je dodatnim tegobama – pre svega, izloženosti povredama donjeg dela leđa, ali ne samo to. Cipele sa visokom potpeticom tokom trudnoće takođe mogu značiti skraćivanje Ahilove tetive, metatarzalni bol, žuljeve ili uganuće skočnog zgloba. I to još uvek nije sve!

Kao i mnoge tegobe koje, ako se ne leče, izazivaju dalje neprijatne zdravstvene posledice, i bolovi u leđima izazvani neodgovarajućom obućom se dalje komplikuju. Visoke potpetice (tokom trudnoće, ali i ne samo tada) ukručuju kičmu, što posle dužeg vremena izaziva bol koji se pomera naviše, izazivajući utrnulost u vratu i napetost u ramenima.

I pored svih ovih mogućih tegoba, postoje poznate ličnosti koje su, uprkos upozorenjima, tokom trudnoće nosile štikle. Jedna od njih je Sara Džesika Parker - velika zagovornica visokih štikli. Njenu naklonost prema visokim potpeticama kritikovali su stručnjaci u to vreme.

Vredi zapamtiti da tokom trudnoće dobijamo na težini i da se naš centar gravitacije menja. Nošenje visokih potpetica čini hodanje još težim, a padanje može biti opasno. Zbog toga, prema mišljenju mnogih stručnjaka, posebno oko 25. nedelje trudnoće, visoke potpetice treba zameniti udobnim cipelama sa ravnim đonom koji obezbeđuje stabilnost.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Trik mame za kupovinu prave veličine cipelica bebi Tiktok/yana_mom_