Nova studija je pronašla dokaze o tome šta uzrokuje jutarnje mučnine, kako prenosi Helthline. Jutarnja mučnina, uobičajeni neželjeni efekat trudnoće, najpoznatiji kao mučnina i povraćanjeu prvom tromesečju trudnoće, vrlo je verovatno uzrokovano jednim hormonom. Istraživanje je bilo objavljeno u studiji koju su vodili istraživači sa Univerziteta Kembridž u časopisu Nature. Ovo otkriće nudi izvestan potencijal za razvoj efikasnijeg načina lečenja jutarnje mučnine, posebno teških slučajeva, iako ne postoji neposredan jasan put ka farmaceutskoj primeni.

Istraživači su rekli da hormon, protein koji se zove GDF15 koji proizvodi fetus, može izazvati mučninu i povraćanje koji utiču na sedam od 10 trudnoća. Otkrili su da je nivo bolesti direktno povezan sa količinom hormona kojoj je žena bila izložena pre trudnoće, kao i sa količinom hormona koje proizvodi fetus. Ograničena količina izlaganja pre trudnoće može dovesti do teže bolesti u prvom tromesečju, poznate kao Hiperemesis gravidarum, što može poslati neke žene u bolnicu sa dehidracijom. Istraživanje sugeriše da stvaranjem više mogućnosti za izlaganje GDF15 pre trudnoće, otpornost žene na njega će se povećati, a težina jutarnje mučnine može biti smanjena.

Šta je jutarnja mučnina povezana sa hormonima?

Studija primećuje da se GDF15 proizvodi na niskim nivoima u svim tkivima van trudnoće. Međutim, čini se da je visok nivo GDF15 u placenti karakteristika određenih vrsta, uključujući primate, kao evoluciona karakteristika koja može signalizirati majčinom mozgu u ranoj trudnoći da određena hrana ima veći rizik da sadrži infektivne organizme. Mnoge trudnice prijavljuju neku odbojnost prema određenoj hrani ili pićima tokom trudnoće. Ali, autori studije su upozorili da „postoji značajno preklapanje između simptomatičnih i asimptomatskih žena, tako da nivoi GDF15 sami po sebi ne mogu biti odgovorni za određivanje ko je pogođen, a ko nije. Neki profesionalci su istakli da je potrebno uraditi više istraživanja jer studija sugeriše direktan uzrok, a ne navodi ga.

dr Kesia Geter, ginekolog i doktort fetalnemedicine majki, direktor perinatalnih usluga materinske fetalne medicine u NIC Health + Hospitals Linkoln u Bronksu, rekala je za Healthline da će implementacija ovih nalaza u lečenje potrajati i da je studija „predložela mogući“ uzrok jutarnje mučnine. „Sigurna sam da je potrebno više studija i istraživanja kako bi se pozabavilo proizvodnjom doze, preparata, farmakokinetike, itd., ovog konkretnog hormona“, rekla je Geter. „Rezultati i krajnji proizvod za distribuciju mogu potrajati godinama da se ostvare.”

Kako ovaj hormon utiče na trudnice?

Istraživači sa Kembridža sugerišu u studiji da se intenzitet jutarnje mučnine može povezati sa osetljivošću trudnice na hormon. Niži nivoi GDF15 u krvi i tkivima pre trudnoće su vezani za retku genetsku varijantu koja može povećati rizik od hiperemeze gravidarum kod žene. Ali u komplikovanoj inverznoj dinamici, žene koje imaju poremećaj krvi beta talasemija mogu imati veoma visoke nivoe GDF15 pre nego što zatrudne, a tokom trudnoće obično nemaju mučninu ili povraćanje.

"Ako majka nikada nije bila izložena hormonu, ona ima tešku reakciju za razliku od nekoga ko je bio izložen", rekla je Geter. „Predloženi 'tretman' odražava izlaganje hormonu žene u stanju koja nije trudna, tako da ona postaje senzibilizirana na hormon i stoga nema razvoj hiperemeze gravidarum nakon što zatrudni.

Koji tretmani su dostupni ženama koje imaju jutarnju mučninu?

dr Patriša Faraz, sertifikovan akušer ginekolog u Ženskoj bolnici u medicinskom centru Memorial Care Saddleback u Laguna Hilsu u Kaliforniji, rekla je za Healthline da iako postoje neke farmaceutske kombinacije za lečenje jutarnje mučnine, još uvek je teško u potpunosti neutralisati ekstremne simptome hiperemeze gravidarum.

Možda je samo jedan od uzroka jutarnje mučnine

Istorijski gledano, studije na trudnicama su bile ometane delikatnom prirodom situacije: trudnice su manje sklone bilo kakvom eksperimentalnom tretmanu, a istraživači su podjednako oprezni. Dugi niz godina se smatralo da su jutarnje mučnine uzrokovane drugim hormonima, povišenim nivoima estrogena,H. pilori, ili genetskim faktorima. Faraz takođe ističe da je neuspeh talidomida, koji je korišćen 1950-ih i 1960-ih i povezan sa teškim urođenim invaliditetom, takođe mogao otežati istraživanje jutarnje mučnine.

„Kad bismo mogli da imamo lek koji tačno cilja na ono što uzrokuje mučninu i povraćanje, svi bismo bili toliko uzbuđeni zbog toga, jer sve što sada imamo je samo neka vrsta flastera, pomoćnih sredstava“, rekla je Faraz. „I lekovi imaju mnogo neželjenih efekata, i uvek brinemo da ih prepišemo, ali ponekad su naši pacijenti toliko namučene da moramo. Faraz je takođe istakla da iako studija nudi neka obećanja za lečenje ovih neželjenih efekata rane trudnoće, još uvek postoji mnogo faktora koji doprinose jutarnjoj mučnini - samo pritiskanje dugmeta na GDF15 nije čarobni metak.

„Postoje još neke stvari koje u velikoj meri doprinose trudnoći, a to je psihosocijalna strana“, kaže dr Faraz. „Po mom iskustvu, žene koje imaju više depresije ili neželjene trudnoće obično imaju mnogo više simptoma. Nije jednostavno, kao: „Oh, samo ovaj receptor koji smo pronašli izaziva hiperemezu gravidarum“ – mislim da je to kombinacija stvari.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Koliko napreduje dojena beba za 15 nedelja TikTok/clairesamay