Da li znate šta je na meniju pre nego što uđete u restoran? Da li vam miris sendviča, koji su bili vaša omiljena hrana pre trudnoće, okreće stomak? Ne podnosite kafu bez koje ne biste mogli započeti dan? Osetljivost na mirise u prvom tromesečju trudnoće jedan je od prvih simptoma sa kojim se, prema istraživanjima, suočava čak dve trećine trudnica.

Iako mnoge trudnice primećuju promene u čulu mirisa tokom prvog tromesečja, broj mirisa na koje su osetljive, kao i intenzitet gađenja, zavisi od svake trudnice. Kod nekih žena ova osetljivost na mirise je zapravo uzrok jutarnje mučnine, dok kod drugih stomak ne reaguje izbacivanjem svog sadržaja.

Hormoni kojima je žena izložena tokom trudnoće glavni su uzrok povećane osetljivosti na mirise. Estrogen je glavni krivac što ne možete da smanjite osetljivost svog čula mirisa.

Bilo koje jelo pripremljeno sa lukom i belim lukom! Miris luka za dinstanje je prilično intenzivan čak i ako niste trudni, a u prvim mesecima trudnoće može biti nepodnošljiv. I ne samo dok se prži u loncu, možete osetiti i njegovo isparavanje sa kože sagovornika.
Mleveno meso koje se prži u tiganju. Mnoge trudnice osećaju jaku mučninu...
Riba, posebno tunjevina u konzervi. Ako vam neko pomene sendvič sa tunjevinom, postane vam toliko mučno da vas boli glava.
Jaja, posebno kuvana.
Hrana za vašeg ljubimca, pa, to je užasno iskustvo!
Miris alkohola ili piva, ali je zanimljivo da se vrlo malo trudnica žali da im smeta miris rakije.
Miris kafe! Iako ste bili strastveni kafepija, ovo crno piće vam se jednostavno gadi.
Tuđi mirisi! Dah drugih ljudi, ali i svi mirisi tela.
9 Pasta za zube, intenzivni parfemi, deterdženti i gelovi za tuširanje.
10Miris zapaljenih cigareta, i prljava pepeljara sa opušcima je još traumatičnije iskustvo.

BONUS VIDEO: 

3 sestre su zatrudnele kao tinejdžerke TikTok/angela.holm

 (Roditelji.hr/Yumama/T.A.S.)