Osam od deset žena u reproduktivnom dobu nikada nije proverila nivo holesterola u krvi, bez obzira na stalna upozorenja da prvo testiranje holesterola u krvi treba raditi u ranom odraslom dobu, rezultati su studije sprovedene na Američkom koledžu za kardiologiju.

Istraživači su istakli važnost ranog testiranja krvi, kako bi se identifikovali oni sa povišenim nivoom holesterola, uključujući i porodičnu hiperholesterolemiju (FH) i nasleđenu dislipidemiju. Istaknuto je da su ova stanja vrlo učesta, ali često nedijagnostikovana, te mogu dovesti do srčanog udara u mladosti. Dok mnogi ne preporučuju proveru holesterola u trudnoći, postoje dokazi da visok holesterol utiče i na prevremeni porođaj, kao i rađanje deteta manje težine, što kasnije može uticati na razne bolesti srca, ali i dovesti do smrtnog ishoda.

Istraživači su koristili podatke o visini holesterola 5.101 žene koja se porodila u Bolnici Univerziteta u Pensilvaniji i u Pensilvanijskoj bolnici od marta 2009. do avgusta 2018.

Nivo holesterola tokom trudnoće je isključen, jer je shvaćen kao holesterol koji se prirodno povećava u tom periodu.

Od svih žena uključenih u studiju, 22 posto nikada nije proveravalo holesterol u krvi.

Američka organizačija za srce je predložila da svi odrasli sa preko 20 godina treba da provere holesterol u krvi. 

One žene koje su proveravale holesterol su bile starije, obično su imale oboljenja koronarne arterije, visok krvni pritisak i dijabetes.

Stručnjaci ističu da bi rano dijagnostifikovanje dovelo do ranog identifikovanja povezanih bolesti, jer to utiče kako na majku, tako i na decu i ostale rođake.

Mnogi ljudi sa hiperholesterolemijom su mladi i izgledaju zdravo, dok arterije pokazuju nešto potpuno drugačije. 

Proveravanje holesterola kod žena ima uticaj na majčinstvo i na zdravlje fetusa. Znati da žena pre trudnoće ima visok holesterol je takođe vrlo važno, jer se onda može smanjiti kardiometabolički rizik (dijabetes i srčana oboljenja).

Ne postoje znaci ni simptomi povišenog holesterola u krvi, te prvi znak može biti tek srčani udar.