Očekivano je da vam telo prolazi kroz velike promene tokom trudnoće. Osim povećanja kilograma, svakoj trudnici rastu grudi, pojavljuju strije, može da se pogorša vid. Iako većina ovih promena prođe nakon porođaja, postoji jedan deo tela koji nikada neće da se vrati u prvobitno stanje.

Reč je o stopalima koja se tokom trudnoće mogu povećati za celi broj. Lekari su testirali ovu promenu kod žena tokom trudnoće, nakon porođaja, čak i godinu dana nakon što dobiju bebu. Stručnjaci veruju da se tokom trudnoće luk stopala izravnava, verovatno zbog dodatne težine i povećane količine tečnosti u zglobovima. U novom istraživanju, čiji su rezultati objavljeni u časopisu American Journal of Physical Medicine & Rehabilitation, autori su zaključili da je rast verovatno trajna promena.

"Čuo sam da veliki broj žena kaže kako im se stopala povećavaju tokom trudnoće, ali o tome nisam ništa pronašao u stručnim časopisima i knjigama", kazao je Neil Segal, profesor ortopedije i rehabilitacije.

stopala.jpg
Shutterstock Stopala u trudnoći

"Kako bi na naučni način proučio ovaj fenomen, merili smo stopala žena odmah na početku trudnoće i pet meseci nakon porođaja. Otkrili smo da trudnoća zaista vodi do trajnih promena ovog dela tela", rekao je profesor. U studiji je učestvovalo 49 trudnica kojima su uzete statičke i dinamičke mere, a 60-70 odsto žena iz studije, imale su duža stopala gotovo za 1 cm, primećeno je da su šira i da imaju nizak luk. Zanimljivo je da se najveće promene na ženskom telu događaju u prvoj trudnoći, dok kod druge, treće i svih daljih trudnoća nema toliko velikih promena.

(Yumama)