Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zabranom pušenja smanjen broj prevremenih porođaja

Nakon višegodišnjeg istraživanja, belgijski naučnici su došli do zaključka da se posle uvođenja zabrane pušenja na javnom mestu primetno smanjio broj prevremenih porođaja u toj zemlji.

  Izvor: Foto: Shutterstock


Poznato je da pušenje tokom trudnoće ima negativan uticaj na razvoj fetusa. Međutim, boravak u zadimljenoj prostoriji takođe utiče na napredovanje trudnoće.

Trudnice koje su pasivni pušači su izložene riziku preranog porođaja, pre 37. nedelje trudnoće, navodi se u istraživanju Haselt univerziteta u Belgiji. 

U višegodišnjem istraživanju je posmatrano 606.877 beba koje su rođene u periodu od 24. do 44. nedelje trudnoće. Primećen je pad rađanja pre vremena sa uvođenjem zabrana pušenja na javnim mestima.

U Belgiji je ta zabrana uvedena kroz tri faze, zabrana na javnim i radnim mestima, zatim restoranima i na kraju barovima, počevši od 2006. godine. Rezultati su pokazali da se broj prevremenih porođaja sve više smanjivao sa svakom fazom.  

Takođe, zabrana pušenja na javnim mestima je pozitivno uticala na smanjenje hospitalizacije usled napada astme kod dece. Osim toga, u Engleskoj je uvođenjem ovih restrikcija smanjen i broj srčanih napada. 

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica