Ukoliko ste trudni, a pušač ste, sigurno ste svesni da je najbolje da što pre prestanete sa tom navikom. Iako vam možda nije jednostavno u startu, ako ste pušač dugi niz godine, važno je da znate da je prestanak pušenja u bilo kom trenutku tokom trudnoće bitan jer će omogućiti vašoj bebi zdraviji početak života.

Ono što je najbitnije, ma koliko vam je teško, treba da znate da je zdravlje vaše bebe najvažnije. Iako ne možete da je vidite trenutno, ne možete da zamislite kako dim utiče na nju, ali kada dođe na svet zdrava, znaćete da ste doneli potpuno ispravnu odluku.

Ukoliko i vaš partner ili najbliži ljudi puše, zamolite ih da ne puše pred vama. I pasivno pušenje može da utiče na trudnoću i razvoj bebe, pa se potrudite i da ne sedite u zadimljenim prostorijama.

Šta može da mi pomogne da prestanem da pušim?

Nežne vežbe poput plivanja, hodanja i joge pod nadzorom mogu da pomognu vašem telu da se prilagodite na vreme bez cigareta.

Kada se javi želja za pušenjem, pokušajte sledeće:

  • Sačekajte bar pet minuta, i nagon će proći.
  • Dišite duboko, polako ali duboko.
  • Uradite nešto drugo da vam ruke budu zauzete.
  • Popijte polako čašu vode.
Trudnica, voda
Shutterstock Trudnica pije vodu

Ukoliko ne možete sami da se iskontrolišete, uvek možete porazgovarati sa svojim lekarom koji može da vam preporuči i neke medikamente koji pomažu u borbi protiv pušenja, a koji su dozvoljeni u trudnoći.

U svakom slučaju, uvek imajte na umu zdravlje svoje bebe, i sve će ići lakše.

(Yumama)