Krvarenje iz nosa tokom trudnoće svaku ženu pomalo uznemiri jer se dešava iznenada i nenadano. Sigurno se pitate zbog čega vam se to dešava i da li krvarenje ima neki uticaj na bebu u stomaku.

Krvarenje iz nosa nije prijatno, ali budite mirni jer se može reći d aje prilično uobičajeno. Tokom trudnoće raste mogućnost za krvarenje iz nosa, a to je posledica hormonalne promene i povećanog volumena krvi. Srećom, retko je ozbiljno, pa su vam više smetnja i nered.

Kada mogu očekivati krvarenje iz nosa?

Krvarenje iz nosa se u toku trudnoće može javiti u bilo kom trenutku, ali kako stručnjaci kažu, obično počinje u drugom tromesečju. Međutim, nije retko ni da ih žene dožive i u prvom tromesečju.

Trudnica, plače, uplakana
Shutterstock Uplašena trudnica

Koji su simptomi?

Simptomi se mogu pojaviti iznenada i uplašiti vas. Krv može poteći iz jedne ili iz obe nozdrve, a protok može biti jači ili sporiji, i obično ne traje duže od 10 minuta.

Nije retko ni da vam krv iz nosa potekne dok spavate. Ovo može biti veoma iritantno, a primetićete tako što prvo počinje golicanje u zadnjem delu grla, a tek onda potekne krv iz nosa.

Iako su krvarenja često iznenada i deluju spontano, mnoga krvarenja iz nosa su povezana sa nekom vrstom iritacije nosnog prolaza. To može biti zbog kijanja ili ako često brišete nos, zbog alergije, suvog vremena ili neke druge iritacije nosa.

Važno je da obratite pažnju da krvarenje nije povezano sa drugim simptomima kao što su bol ili glavobolja. Ako primetite neke bolove i krvarenje iz nosa, posavetujte se sa lekarom.

Trudnica, alergija, prehlada, lekovi
Shutterstock Trudnica sa alergijom

Kako da ublažim i lečim krvarenje iz nosa?

Ako imate krvarenje iz nosa, pokušajte da ne paničite. Postoje neke jednostavne stvari koje možete da uradite da biste brzo zaustavili krvarenje.

Prvo, ako ležite, sedite ili ustanite. Zatim se malo nagnite napred i stisnite meko područje nosa, tik iznad nozdrva. Držite tako 10-15 minuta sve vreme.

Druga opcija je da stavite hladnu oblogu ili čak kesu smrznutog povrća preko nosa. Niske temperature mogu suziti vaše krvne sudove i smanjiti protok krvi. Nakon krvarenja iz nosa, pokušajte da izbegnete prečesto savijanje napred ili previše snažno izduvavanje nosa.

(Yumama)