Treba izbegavati štetne supstance kao što su alkohol, višak šećera, sirova riba i neadekvatno oprano voće ili povrće jer mogu biti kontaminirane mikroorganizmima koji mogu negativno da utiču na razvoj bebe. 

Ako niste sigurni koju hranu treba da jedete i kako da organizujete svoje obroke tokom trudnoće, trebalo bi da razgovarate sa nutricionistom. On će proceniti vaše zdravstvene potrebe i vaš trenutni status kako bi razvio plan obroka koji je pogodan za dobru trudnoću. U ovom tekstu saznajte koje namirnice bi trebalo da izbegava trudnica. Postoji nekoliko namirnica koje mogu ometati normalan razvoj bebe i biti štetne za zdrav život trudnice.

1. Sirova riba i nedovoljno termički obrađeno meso
Sirovu ribu, kao što je suši i nedovoljno obrađeno meso kao što je biftek treba izbegavati u ishrani u trudnoći, jer ova hrana ima veći rizik da sadrži bakterije poput listerije. Ova bakterija može doprineti prevremenom porođaju.

2. Sirova ili rovita jaja
Sirova i nedovoljno kuvana jaja treba izbegavati jer mogu da sadrže bakterije zvane salmonela, koje mogu izazvati dijareju, povraćanje, groznicu. Trebalo bi da vodite računa o desertima, sosovima i domaćim prelivima napravljenim od sirovih jaja, kao što su domaći majonez ili preliv za cezar salatu.

3. Nepasterizovano mleko
Nepasterizovano mleko, ili mleko koje dolazi direktno sa sela trebalo bi izbegavati kada ste trudni jer sadrži veći nivo bakterija koje mogu izazvati infekcije u negativno uticati na opšte zdravlje. 

4. Nepasterizovani sirevi
Iz istog razloga koji je gore pomenut, nepasterizovane sireve, kao što su kamomber, gorgonzola i plavi sir, takođe bi trebalo izegavati tokom trudnoće.

5. Neoprano voće i povrće
Voće i povrće koje je neoprano lest je izvor kontaminacije toksoplazmozom, što može doprineti prevremenom porođaju, malformacijama, ili pobačaju.

6. Konzervirana tunjevina
Konzervirane ribe poput tune i sardine treba izbegavati tokom trudnoće jer sadrže visok nivo žive i teških metala koji mogu uticati na razvoj nervnog sistema bebe.

7. Kafa
Neka istraživanja pokazuju da previše kofeina može negativno da utiče na plod. Zbog toga se trudnicama savetuje da ograniče unos kofeina na 300 mg dnevno, što je oko dve do tri šoljice kafe.

8. Hrana sa kofeinom
Da bi buduća majka ostala u granicama unosa kofeina, treba izbegavati i hranu i piće koji sadrže kofein. Ovo uključuje koka-kolu, zeleni čaj i crni čaj.

9. Zaslađivači
Iako je većina zaslađivača bezbedna za vaše zdravlje, trudnice treba da izbegavaju veštačke zaslađivače i da se odluče za prirodne zaslađivače na bazi meda i stevije.

10. Alkoholna pića
Alkoholna pića treba izbegavati tokom cele trudnoće. Beba nije u stanju da efikasno metaboliše i eliminiše alkohol iz tela i može da počne da se akumulira. To može dovesti do preranog porođaja, kašnjenja u rastu i srčanih malformacija.

11. Džigerica i suplement vitamina A
Treba izbegavati jela pripremljena od džigerice, jer ovo meso sadrži velike količine vitamina A. Vitamin A u prevelikim količinama je povezan sa abnormalnim razvojem fetusa i oštećenjem jetre. Zbog toga bi trebalo da izbegavate velike količine suplemenata vitamina A tokom trudnoće, odnosno da ga uzimate uz lekarski nadzor.

BONUS VIDEO

Jaja na oko sa feta sirom TikTok/eattastedine


Izvor: Yumama