"Linea nigra" je tamna vertikalna linija koja se pojavljuje na koži trudničkog stomaka, a često je nazivaju i "linija trudnoće". Proteže se od pupka do genitalija, ali može da se proteže i do grudi.

Da li svi dobijaju linea nigra?

Oko 80% trudnica imaće "linea nigru", ali može biti manje ili više primetna u zavisnosti od boje kože. Žene sa tamnijim tenom uglavnom imaju izraženiju "linea nigru" u poređenju sa onima sa svetlim tenom. To je zato što ljudi sa tamnijom kožom imaju više pigmentacije od oniһ sa svetlom kožom.

Kada se tokom trudnoće dobija linea nigra?

Dešava se kada vam һormoni porastu tokom trudnoće. Kod većine ljudi, linea nigra potamni dovoljno da bude vidljiva u drugom tromesečju (oko 20 nedelja). Pre nego što ste potamni, linija se zove "linea alba" ili "bela linija".

Šta uzrokuje "linea negru" i kada nestaje, pitali smo doktorku Goranu Isailović: "Ova linija nastaje tako što se, pod uticajem estrogena, u telu trudnice pojačano stvara melanin, tako i bradavice i genitalna regija postaju tamniji. Ova linija vremenom nestaje posle porođaja."

Postoji i legenda koja kaže da "linea negra" služi kako bi novorođenče moglo da pronađe put do majkinih grudi zbog dojenja.

"Linea nigra" nije povezana ni sa kakvim zdravstvenim stanjima tokom trudnoće. To je sasvim normalan deo trudnoće i njeno pojavljivanje ne možete izbeći. Ukoliko vam se ne dopada kako stomak izgleda sa ovom linijom, ne brinite, jer će nakon porođaja ona nestati. Ukoliko se posle nekoliko meseci nakon porođaja ne povuče, konsultujte se sa lekarom i dermatologom kako biste preduzeli korake po savetu stručnjaka.

Izvor: Yumama