Mnoge žene su srećne što imaju posebno sjajnu kosu tokom trudnoće. Ali čim se beba rodi, za neke stvari se to menja i odlazi u suprotost. Kosa gubi sjaj i opada. Šta je sa gubitkom kose nakon trudnoće?

Kosa pada na sve strane, na četki je, pod tušem, na tepihu, na jastuku, a sve manje na glavi. Mnoge žene se žale na gubitak kose nakon porođaja i reaguju – razumljivo – zabrinuto i panično. Jednu stvar je važno da znate: nema razloga za brigu. Povećan gubitak kose nakon rođenja je potpuno normalan i lako objašnjiv. Pored strija i tamnih krugova ispod očiju zbog nedostatka sna, postoji i povećan gubitak kose nakon rođenja. I upravo sada, kada su nove mame pod pritiskom pred mnogo obaveza imogu da nađu vremena za svoju rutinu održavanja lepote!

Razlog za gubitak kose je relativno jednostavan - kao i mnoge promene tokom i nakon trudnoće, to je zbog hormona: tokom trudnoće, povećanje estrogena zadržava više kose u fazi rasta nego obično. Nakon porođaja, nivoi estrogena naglo opadaju - i telo šalje kosu iz faze rasta u fazu mirovanja, u kojoj ostaje neko vreme. I posle otprilike tri meseca ove dlačice, koje su „kasnele“ zahvaljujući trudnoći, opadaju.

Šta pomaže kod gubitka kose nakon trudnoće?
Dermatolozi savetuju: Držite se dalje od šampona ili tonika za kosu koji podstiču povećan rast kose. U praksi samo jedno pomaže: strpljenje. Vodite računa da se hranite zdravo i unosite dovoljno vitamina i minerala. I uživajte u novoj sreći sa svojom bebom! Nakon otprilike devet meseci problem će se obično rešiti sam od sebe.

Šta učiniti ako vam kosa gubi tokom dojenja?
Po pravilu, gubitak kose tokom dojenja je kratkotrajan problem koji se sam po sebi rešava. Kada se hormoni prilagode životu nakon trudnoće, prve male dlačice mogu se ponovo otkriti na glavi nakon otprilike devet meseci. Da biste učinili nešto dobro za svoje vlasište i svoju psihu, redovna masaža glave je dobra ideja. Smireni, kružni pokreti podstiču cirkulaciju krvi i opuštaju telo i um. Ako i dalje imate osećaj da se gubitak kose ne popravlja značajno ni devet meseci nakon porođaja, razgovarajte sa svojim ginekologom o problemu ili se obratite dermatologu. Uravnotežena, zdrava ishrana: Naravno, ovo se ne odnosi samo na period tokom i nakon trudnoće, već podržava vitaminsko-mineralni balans i naravno vaše zdravlje.

BONUS VIDEO

KAKO NAPRAVITI PUNĐU AKO NEMATE DUGU KOSU Instagram/hairtips.diy


Izvor: Yumama