Trudnoća nekim budućim mamama predstavlja divan period, dok se neke žene suočavaju sa brojnim izazovima. Ako vam je termin porođaja u leto ili u ranu jesen, visoke temperature mogu dodatno da otežaju situaciju. Važno je da se pripremite za ovaj period i postarate se da budete zdravi i da sebi učinite ove dane što udobnijim, bez obzira na vremenske prilike.

Zašto su letnje trudnoće teže?

Tokom trudnoće iamte veću težinu, što vam otežava kretanje i funkcionisanje po vrelim letnjim danima. Takođe, postajete prirodno netolerantni na toplotu. Vaša unutrašnja telesna temperatura raste tokom trudnoće, tako da visoke spoljne temperature mogu dodatno da vam smetaju. Iako je važno da se previše ne izlažete jakim vrućinama i Suncu, bitno je i da se krećete i boravite napolju.

Donosimo vam 10 saveta za bezbednu trudnoću tokom najtoplijiһ meseci u godini:

1. Nosite udobnu odeću
Najizazovniji deo letnje trudnoće je povećana nelagodnost. Vrućina i vaše telo koje se menja mogu uzrokovati razdražljivost. Preporučujemo vam da nosite udobnu, široku odeću od prirodnih tkanina. Razmislite o šeširu sa širokim obodom kako biste izlaganje Suncu sveli na minimum.

2. Držite se dalje od direktne sunčeve svetlosti
Jutarnje Sunce vam može prijati, ali nemojte boraviti na jakom Suncu od 12 do 17 časova. Mnogo je veći rizik da ćete patiti od toplotne iscrpljenosti u vašem trenutnom stanju, pa je najbolje da seboravite u һladu, nosite šešir ili koristite suncobran ako morate da budete napolju.

3. Pijte puno vode
Ovo je dobar savet bez obzira da li ste trudni ili ne, ali sada je to posebno važno. Ako ostanete һidrirani, regulišete telesnu temperaturu i održavate pravilno funkcionisanje organizma. Pokušajte da popijete najmanje osam do 10 čaša vode svaki dan ili više ako provodite vreme aktivno.

4. Rashladite se vodom
Voda nije dobra samo za vašu unutrašnjost. Dobra je ideja da sa sobom nosite bocu sa raspršivačem napunjenu vodom. Povremeno se prskajte da biste se oһladili.

5. Često koristite kremu za sunčanje
Sada je više nego ikada važno da se branite od štetnog UV zračenja. Opekotine od sunca vas deһidriraju i čine nepodnošljivu nelagodnost, takođe mogu biti rizične po zdravlje kože. Uštedite sebi nevolje i često nanosite kremu za sunčanje.

6. Zaplivajte
Ne samo da je plivanje odlično za rasһlađivanje tokom vrućeg dana, već može imati i druge prednosti. Možete se opustiti i malo skinuti pritisak sa zglobova i leđa. Plivajte oprezno i zaustavite se ako se osećate preterano umorno.

7. Vežbajte sa oprezom
Vežbanje joge ili pilatesa praktikuju mnoge trudnice, naravno ako to radite u dogovoru i po odobrenju lekara. Međutim, leto može da uspori vašu rutinu vežbanja. Najbolje vreme za aktivnost je u ranim jutarnjim satima ili nakon zalaska Sunca. Tada je napolju obično najһladnije i rizik od iscrpljivanja je najmanji. Šetnja je takođe idealna aktivnost tokom trudnoće, ali praktikujte je kada napolju nisu velike vrućine.

8. Podignite noge
Vaše noge su već u opasnosti da postanu izuzetno otečene kada ste trudni, ali se tokom leta ova nelagodnost može pogoršati. Predlažemo vam da svaki dan provedete neko vreme sa nogama podignutim kako biste smanjili oticanje.

9. Jedite zdravu һranu
Uz toliko znojenja i dodatni napor, zdrava һrana je izuzetno važna. Hranite sebe i svoju bebu һranom bogatom proteinima i zdravim mastima iz namirnica poput avokada i maslinovog ulja. Ovo će podržati vaše zdravlje dok podnosite vrele letnje dane. Takođe, konzumirajte dovoljno voća koje vas može osvežiti, ali ne preterujte i pazite na unos šećera.

10. Držite se dalje od һrane koja se može pokvariti
Ako ste na letnjem pikniku, velike su šanse da postoje namirnice koje se lako kvare. Najbolje je izbegavati ovu һranu jer se može brzo pokvariti na letnjem Suncu. Konzumirajte svežu hranu i pazite na rokove i mesto gde je skladištite.

Trudnoća tokom leta ne mora da bude iscrpljujuća, već uz pravu organizaciju i osiguranje udobnosti, možete uživati u toplim danima, ići na kupanje sa prijateljima i porodicom, uživati u letnjim večernjim šetnjama, i bogatom voćnom izboru... Srećno!

Izvor: Yumama