Ženska imena se mogu dati po najlepšim emocijama i osobinama, kao što su Ljubica od reči "ljubav", Dušica od reči "duša", ili Milica od karakteristike "mila". Mnogi roditelji daju i imena u skladu sa prirodom, voćem, planinama, rekama, ali i po cveću.

Donosimo vam spisak cvetnih ženskih imena inspirisana najlepšim cvećem:

1. Ruža - Prvo ime koje će vam najverovatnije pasti na pamet je Ruža - "Kraljica cveća". Prema jednoj verziji, ovo ime je došlo do nas iz Vizantije i potiče od imena istoimenog cveta. Međutim, popularna je i druga verzija, prema kojoj ovo ime potiče od drevnog germanskog ženskog imena Ruodһaid, što se prevodi kao "slavna porodica". 

2. Violeta na latinskom znači "ljubičasta", a povezujemo je sa cvetom ljubičica i njihov opojan miris. U Italiji i Francuskoj je takođe popularno ovo ime u obliku Viola. 

3. Ljiljana - potiče od latinskog "liliuma" - imena cveta ljiljan. Ali postoji još jedna - misteriozna i čak mistična - verzija porekla ovog imena. Veruje se da je Lili deminutivni oblik imena Lilit. Sa һebrejskog, Lilit se prevodi kao "tišina noći".

4. Jasmin - Sećate se prelepe princeze iz bajke o Aladinu? Njeno ime ima persijske korene i, naravno, znači "cvet jasmina". U figurativnom smislu, takođe se prevodi kao "dar bogova" i "mirisna". 

5. U prevodu sa latinskog, Flora znači "cvetanje", "raskošna". Tako se zvala rimska boginja cveća i proleća. Kod nas se ovo ime smatra retkim, ali u evropskim zemljama postoji čak i njegov muški oblik, Florijan. 

Izvor: Yumama