Mnoge žene ne podnose letnje vrućine, a neke se groze od zimske hladnoće. Sve u svemu, koje god da je godišnje doba, ono trudnicama svakako pada teško. Hormoni, promene raspoloženja, bolovi i oticanje su samo neke od stvari koje budućim mamama smetaju, bilo da je reč o letu ili zimi. Izneti junački poslednji trimestar je samo po sebi izazov, a još je veći izazov kada se tome pridodaju paklene letnje temperature ili temperature ispod nule.

Stoga, na forumu Miss mama smo pronašli odgovore na pitanje "Koje je godišnje doba za trudnice bilo bolje, leto ili zima?"

'Porodila sam se na Božić i opet bih to doba godine birala'

Četrdesetčetvorogodišnja mama Jelena rodila je sina pre četiri godine baš na Božić i kako kaže opet bi birala isti period godine.

"Zadnja tri meseca vrlo su naporna jer stomak raste, a vode u telu ima sve više. Ukoliko ta tri meseca zapadnu tokom leta, mnogo je teže fizički izdržati vrućine, nego zimi hladnoću, pogotovo što trudnice ne bi trebale da budu izložene klimi, a letnje vrućine bez nekog vida hlađenja su, skoro, nepodnošljive. Kada je reč o finansijskim problemima, tu je sasvim sigurno najbolje roditi bebu u proleće ili leto, jer za izlazak deteta iz bolnice potrebni su kapa, šal, jakna, duksići i ostala zimska garderoba. Sa te strane je veći finansijski izdatak kada se beba rodi tokom zimskih meseci", priča mama Jelena i dodaje da deca rođena leti imaju manje šanse da se razbole od respiratornih bolesti, što dodatno smanjuje troškove lekara, lekića, antibiotika, aparature za čišćenje nosića i slično.

'Leto je nepodnošljivo i bez trudnoće'

"Oba deteta rodila sam u zimskim mesecima, u decembru i januaru. Što se tiče trudnoće, draže mi je što sam zadnje tromesečje iznela baš tokom zime. Leta su inače pakleno vruća i teško su podnošljiva i bez trudnoće, a iz perspektive 15 kilograma više i bebom unutra iz kuće ne bih ni izlazila", kaže tridesetdvogodišnja mama Hana i dodaje da su zimi manje šanse za oticanje, a to najbolje znaju letnje trudnice.

"Zimska trudnoća ima i nedostataka. Zapravo, zimi morate da se obučete u nekoliko slojeva, dok je leti to jednostavnije", objašnjava mama Hana.

'Letna trudnoća imala je svoj ozbiljan izazov - vrućinu'

Dvadesetšestogodišnja mama Ivana je svoje prvo dete rodila nedavno, krajem avgusta, tako da je vrhunac trudnoće "izgurala" tokom paklenog letnjeg perioda.

"Da, bilo mi je vruće, nisam mogla mnogo da se šetam preko dana, pa sam koristila noć i rana jutra za to. Ipak, ne bih se menjala i opet bih odabrala isto. Prvenstveno zbog dostupnosti sezonskog voća i lagane hrane, a sa druge strane zbog mora. Treninzi su mi bili zabranjeni već od četvrtog meseca trudnoće, pa me je spasilo plivanje, kao jedna od aktivnosti koje sam smela da obavljam u tom periodu. Osim toga, hladna limunada, zalazak sunca... Ma, bilo je divno", kaže mama Ivana. Kako kaže, ne zna kako bi iznela zimsku trudnoću...

"Ne znam kako bi mi bilo, ali već vidim da bi me kupovina zimske garderobe u većim brojevima koštala značajno više."

Smatra kako je protiv vrućine imala bolje metode nego što bi ih imala protiv hladnih zimskih nedaća.

'Porodila sam se u obe sezone - mogu reći da je leti mnogo lakše'

Još jedna mama koja pripada "letnjem timu" je tridesetosmogodišnja Petra, koja se porodila u oba godišnja doba, pa zaista ima dobru perspektivu o ovoj temi. 

"Rodila sam troje dece, dvoje zimi i jedno leti. Meni je mnogo lakše bilo tokom leta. Zimi treba da pronađete odgovarajući kaput, kako biste prekrili veliki stomak, ne možete napolje kada god poželite, jer su temperature veoma niske i nisu pogodne za malu bebu," kaže Petra i dodaje kako je, na sreću, porođaje imala na početku leta, odnosno zime, pa nije osetila mnogo vrućine, odnosno hladnoće u poslednjim danima trudnoće.

"Kad imate želju i potrebu za kretanjem, mnogo je lakše to ostvariti tokom leta, kad možete celo jutro i celo popodne da budete napolju sa malom bebom - to je sjajno", ističe ova mama. 

Pročiajte i:

Zapratite nas i na Instagramu!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)