Ako patite od prehlade ili alergija tokom trudnoće, sprejevi za nos su prvi na spisku za ublažavanje tegoba posebno zapušenog nosa. Oksimetazolin, jedan od najčešćih aktivnih sastojaka koji se koristi (uključujući Afrin) se smatraju bezbednim za upotrebu tokom trudnoće. U ograničenim studijama koje su urađene, nije pronađeno da uzrokuju urođene mane.

Međutim dva sastojka koja se ponekad nalaze u sprejevima za nos - pseudoefedrin i fenilefrin - se ne preporučuju tokom prvih 13 nedelja trudnoće. U redu je da ih uzimate umereno nakon prvog tromesečja, ali oba ova sastojka mogu pre svega da utiču na vaš krvni pritisak  pa se obratite svom lekaru da biste bili sigurni da li je bezbedno da koristite.

Sprejevi za nos deluju tako što sužavaju krvne sudove i tkiva u sinusima, koji mogu postati upaljeni i otečeni kada imate prehladu ili alergije. Upotreba spreja za nos može biti bezbednija opcija od uzimanja oralnih lekova, jer je manja verovatnoća da će sastav cirkulisati kroz krv i doći do bebe.

Trudnica, alergija, prehlada, lekovi
Shutterstock Trudnica sa alergijom

Najbolje je izbegavati redovnu upotrebu nazalnih dekongestiva (sprejeva) duže od tri dana. Njihova produžena upotreba može dovesti do vraćanje začepljenosti ili produžiti simptome, zbog čega se osećate gore nego ranije. Da biste izbegli povratni efekat, pokušajte da ograničite upotrebu dekongestiva na noć, kada vam zapušen nos otežava spavanje.

Takođe možete pokušati da koristite fiziološki sprej za nos (koji ne sadrži lekove, ali i dalje može da otpuši nos), inhaliranje ili da se tuširate toplom vodom da biste ublažili začepljenost. Druge opcije uključuju ispijanje toplih tečnosti.

(Yumama)