Američki istraživači su otkrili da trudnice koje su više izložene ekranu pre spavanja imaju veću verovatnoću da će razviti gestacijski dijabetes.Glavna autorka studije dr Minje Kim, objasnila je da izlaganje svetlu noću smanjuje: nivo hormona melatonina, remeti unutrašnji sat tela i utiče na regulaciju nivoa šećera u krvi.

Gestacijski dijabetes (trudnički dijabetes) se ispoljava kao smanjena tolerancija na glukozu, najčešće se javlja između 24 – 28 nedelje trudnoće. Nestaje nakon porođaja, kada se hormoni vrate u normalan nivo (obično nakon 6 nedelja od porođaja). Ovo stanje pogađa najmanje četiri do pet od 100 žena tokom trudnoće, a ako se ne leči, može izazvati neželjene posledice za bebu, ali i mamu.

Naime, ako se gestacijski dijabetes ne kontroliše dovoljno dobro, može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema za bebu. Autori spomenute studije pratili su podatke više od 700 trudnih žena da vide kako izlaganje svetlu pre spavanja utiče na njihovo zdravlje. Iako je tek mali broj trudnica koje su učestvovale razvilo gestacijski dijabetes, rezultati su otkrili da veza ipak postoji.

Kako su objasnili u objavljenom izveštaju, trudne žene koje su bile izložene jakom svetlu u svome domu, bez obzira na to da li je reč o televiziji, računaru ili pametnom telefonu, imale su veću verovatnoću da će razviti ovu čestu komplikaciju.

trudnica-mobiln.jpg
Shutterstock Trudnica gleda na mobilni

(Yumama)