Nije retkost da test na trudnoću nakon abortusa bude pozitivan. Iako ste takav ishod najmanje očekivali, postoje razlozi zašto se to dešava. Na prvom mestu mogu da budu hormoni, naime hCG se obično smanjuje za 50 odsto u roku od 24 sata nakon abortusa. Međutim, hormonima treba vremena da se vrate u balans, zato test može da pokaže lažno pozitivan rezultat nedeljama nakon abortusa, pošto hCG ostane u telu 4 do 6 nedelja.

Ono što može da bude ozbiljno i razlog za brigu jeste kada pozitivan testa ukaže da je metod abortusa bio neuspešan i da je trudnoća nastavljena. Ovo su inače jako retke situacije, ali nisu nemoguće i zahtevaju odlazak kod lekara. Treći razlog je nepotpuni abortus, kada tkivo iz trudnoće ostaje u telu. Nakon medicinskog zahvata, učestalost ovakvih slučajeva je svega 2 do 3 odsto.

Rizici od neuspelog ili nepotpunog abortusa se povećavaju iz različitih razloga. Kod hirurškog abortusa, žene sa veoma ranom trudnoćom i one sa anomalijama materice su u većem riziku. Kod medicinskog abortusa, nepravilna upotreba leka i nedostatak lekarskog nadzora povećavaju rizik od neuspešnog pobačaja.

abortus.jpg
Shutterstock 

Međutim, procedure abortusa imaju visoku stopu uspeha kada ih primenjuju kvalifikovani medicinski stručnjaci. Efikasnost medicinskih i hirurških abortusa je više od 95 odsto, a za to je najvažniji odgovarajući nadzor i praćenje, kao i procena i rešavanje svih komplikacija koje mogu nastati.

Ako ste zabrinuti zbog pozitivnog rezultata testa nakon abortusa, obratite se svom ginekologu. On će pomoći u proceni situacije i odrediti najbolji način daljeg delovanja. Odgovarajuća nega i praćenje pomoći će da se osigura bezbedan i uspešan abortus.

(Yumama)