Danas je skoro nezamislivo da u trudnoći i periodu posle porođaja ne kroistite prenatalne vitamine. Većina lekara, ženama koje žele da postanu mame ili kada saznaju da čekaju bebu, odmah pripisuju suplemente. I dok je opšte poznato da oni mogu da nadomeste prazninu u ishrani i da smanje rizik od prevremenog porođaja, ova vrsta vitamina može da ima i štetne efekte u pojedinim slučajevima.
Zatvor, mučnina i nadimanje nisu samo neugodni simptomi trudnoće, mogu da budu znak da vam ne prijaju vitamini koje uzimate.

Zatvor

Uobičajeni neželjeni efekat trudnoće, zatvor može da izazove i gvožđe u prenatalnim vitaminima. Pravi uzrok ovde nije poznat, navodi ginekolog Ejmi Valent, koja primećuje da uzimanje suplemenata gvožđa sa citrusima koji sadrže vitamin C može poboljšati apsorpciju i potencijalno ublažiti ovaj simptom.

Mučnina

Dr Valent upozorava da mučninu može da izazovo veličina pilule i/ili miris. Na kraju krajeva, dodatni mikronutrijenti u prenatalnim vitaminima imaju tendenciju da povećaju pilule, što može izazvati mučninu tokom pokušaja gutanja. Neke pilule takođe imaju okidač miris ili su proizvedene sa konzervansima koji pogoršavaju ovaj simptom, kaže ona, napominjući da sami mikronutrijenti obično nisu krivi.

Nadimanje

"Iako je teško reći da li su izveštaji o nadimanju posledica trudnoće ili prenatalnih vitamina, neke trudnice su posebno osetljive na omega-3 masnu kiselinu (DHA) ili riblje ulje koje se ponekad nalazi u prenatalnim vitaminima", kaže dr Valent.

trudnica-bol.jpg
Shutterstock nadimanje u trudnoći

Problem sa gasovima

Još jedan mogući neželjeni efekat DHA u ribljem ulju koji se može pojaviti u prenatalnim vitaminima su gasovi . Ovo može biti uzrokovano onim što ste jeli pre ili sa vašim prenatalnim vitaminima, kaže dr Valent.

Alergijska reakcija

Nelagodnost u stomaku, mučnina ili povraćanje nakon uzimanja prenatalnog suplementa mogu biti podmukli znak da ste alergični na nešto od sadržaja, kaže ginekolog. Iako je neuobičajeno reagovati na mikronutrijente, krivac bi mogao biti sastojak koji se koristi za pravljenje kapsule ili tablete.

Svrab ili suva koža

Nalazi se u voću, jajima, mleku, šargarepi, slatkom krompiru i dinji. "Lako je konzumirati vitamin A kroz hranu, tako da možda ne treba da ga toliko unosite kroz suplementaciju", kaže dr Valent. Suve mrlje na koži koje svrbe mogu biti znak da unosite previše određenog vitamina.

Modrice

"U zavisnosti od načina na koji vaše telo obrađuje vitamin E ili vitamin K, koji su uključeni u odgovor na stvaranje krvnih ugrušaka, možda ćete zaista biti skloniji modricama" , kaže dr Valent

Mučnina, trudnoća, povraćanje
Shutterstock Trudnica pati od jakih mučnina i povraćanja

Na ove neželjene efekte može da utiče i vreme kada uzimate vitamin, ove se najviše odnosi na to ako osećate mučninu. Prema rečima dr Valent izbegavajte da uzimate pilulu na prazna stomak, najbolje je da uzmete posle obroka koji sadrži dobre masti ili citruse.

Takođe, probajte da jednu polovinu uzmete ujutru, drugu uveče ili svaki drugi dan. Međutim, za ovakvo doziranje potrebno je da se posvetujete sa ginekologom da se ne bi izgubio balans vitamina koji su potrebni vama i vašoj bebi narednih devet meseci, prenosi Verywellfamily.

(Yumama)