Jedan od simptoma trudnoće je i pojačan vaginalni iscedak, i to je apsolutno normalno. Ali obično je bistar ili mlečno beo, pa ako primetite da je promenio boju u žuto, neka vam to bude signal da se nešto dešava.

Žuti vaginalni iscedak može da bude taman i gust ili da ima grumenčiće, a njegova boja može da bude i bleda, vodenasta.

Šta znači žuti iscedak tokom trudnoće?

Tamno žuti iscedak može da bude uzrokovan infekcijom poput bakterijske vaginoze ili gljivične infekcije, posebno ako je iscedak gust, loše miriše ili dolazi sa svrabom i peckanjem. Takođe, zeleni ili sivkast iscedak je pokazatelj infekcije.

Vodeni, bledo žuti iscedak potencijalno može da bude amnionska tečnost - tečnost koja hrani i štiti vašu bebu u vodenjaku. Uočićete to tako što je veoma bistro i retko, poput urina. Obično je bez mirisa ili blago slatkog mirisa.

Hemoroidi, trudnoća, wc, toalet
Shutterstock Trudnica u toaletu

Da li je žuti sekret znak da nešto nije u redu?

Tokom trudnoće je uvek važno da obratite pažnju na svaku promenu u sekretu. Ako pokazuje da imate vaginalnu infekciju, potencijalno može da dovede do komplikacija u trudnoći, pa je uvek važno da se posavetujete sa lekarom. Ali ne brinite previše, većina ovih infekcija tokom trudnoće se lako rešava tretmanima kao što su kreme ili oralni lekovi.

Ako je iscedak bledožut i voden poput urina, možda vam je vodenjak naprsnuo. Ako ste pred terminom za porođaj, pripremite se da uskoro upoznate svoju bebu. Međutim, ako niste blizu porođaja, možda vam prerano curi amnionska tečnost, pa se svakako obratite lekaru ako sumnjate da vodenjak curi.

(Yumama)