Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TRUDNICE, MAZITE SVOJE LJUBIMCE I NE BRINITE: Kuce i mace pozitivno utiču na vašu bebu u stomaku, evo šta im mogu doneti

Autor Radmila Ilić

Kućni ljubimci ne samo da su pravi prijatelji i članovi porodice, već mogu i pozitivno uticati na vašu bebu u stomaku.

 Trudnica, pas Izvor: Shutterstock

Nedavna istraživanja pokazala su da ljubimci mogu pozitivno uticati na decu, što uključuje manje rizike za razvoj alergije ili borbu sa gojaznosti kasnije u životu. Najveće otkriće ovog istraživanja je da zbog njih bebe imaju dobre crevne bakterije.

"Pregledali smo zdravstveno stanje beba u dobi od tri meseca i koje bakterije imaju, pa smo otkrili povezanost između dobrih bakterija i kućnih ljubimaca", rekla je autorka istraživanja.

Možda će vas zanimati

Dugo postoji mišljenje da je deljenje poda sa životinjama dobro jer izlaže bebu dobrim bakterijama, a drugo istraživanje pokazalo je da život sa kućnim ljubimcima štiti decu od astme i respiratornih bolesti. Ali ovo istraživanje upućuje na to da dobrobit od kućnih ljubimaca počinje još kada je beba u stomaku.

"Zanimljivo je da život sa kućnim ljubimcima u trudnoći rezultira tim promenama, što sugeriše da dolazi do promene u maminoj crevnoj flori dok je trudna", objasnila je autorka istraživanja.

 Dete, pas, dečak
Dete i pas
Izvor: Shutterstock

Deca trudnica koje imaju kućne ljubimce su manje sklona alergijama kasnije u životu

Istraživanje je proučilo dobre crevne bakterije kod više od 700 tromesečnih beba u periodu od 2009. do 2012. godine. Žene koje su imale kućne ljubimce tokom trudnoće imale su više od dve vrste dobrih bakterija Ruminococcus i Oscillospira.

"Obe vrste bakterija povezane su sa nižim rizikom od alergija kasnije u životu i manjom mogućnosti gojaznosti", kaže autorka.

Većina mama koje su učestvovale u ovom istraživanju imale su pse, a manja grupa mačke, ali dokazano da i one prenose dobre bakterije.

Povezanost između kućnih ljubimaca i zdravih crevnih bakterija ukazuje da previše dezinfekcije u našim životima može učiniti više štete nego koristi.

"Naše društvo postalo je previše zabrinuto zbog izlaganja mikrobima, a opsesivni smo sa higijenom što je rezultiralo većim brojem alergija i astme", kaže autorka istraživanja.

Ovo istraživanje nastavilo je da prati decu dok ne napune pet godina, pa će moći da vide kako kućni ljubimci dalje utiču na zdravlje dece. Ono što je sigurno jeste da trudnice i dalje mogu uživati u dobrom društvu svojim ljubimaca.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica