U Srbiji je ovih dana naglo porastao broj obolelih od ovčijih boginja odnosno Varičele, a najviše su pogođena deca u kolektivima, kako najmlađi u vrtićima, tako i stariji u školama.

Simptomi su relativno umereni, a ono što najviše izaziva nelagode jeste svrab koji može dovesti do nervoze i neispavanosti. Pored toga, deca mogu imati temperaturu, glavobolju i osip koji se javlja na celom telu, pa čak i na dlanovima, jeziku i kapcima.

Pre izbijanja prvog osipa može se javiti malaksalost, glavobolja i temperatura a otprilike dva dana nakon toga počinje osip u vidu boginja.

Kako izgleda osip?

Boginje liče na mala crvena ispupčenja, slična sitnim bubuljicama ili ujedima insekta. Uglavnom se prvo javljaju na stomaku, leđima i licu. Vrlo brzo počinju da se šire po celom telu, pa se tako mogu javiti i na skalpu glave, u ustima, po rukama, nogama i genitalijama.

Izlaze u talasima, a prati ih izuzetno uporan svrab, a zatim se javljaju i plikovi ispunjeni tečnošću koja je zarazna. Sledeći stadion je da tanka opna puca, ostaju otvorene ranice preko kojih se narednih dana stvaraju kraste.

Kako se prenosi varičela?

Ove boginje su vrlo zarazne, pa se zato vrlo lako širi u kolektivima. Nakon kontakta sa zaraženom osobom, u naredne dve nedelje možete očekivati pojavu prvih simptoma.

Prenosi se kapljičnim putem, kijanjem i kašljanjem, ali i pljuvačkom i direktnim dodirom sa vezikulom dok je ispunjena tečnošću.

Osoba koja ima ovčije boginje zarazna je i 1-2 dana pre izbijanja ospe, pa sve dok ranije ne budu skroz prekrivene krastama, što je još nekih 7 dana od izbijanja.

Dete sa Varičelom
Shutterstock Dete sa Varičelom

Kako se leči?

Poznato je da boginje izaziva virus, tako da se antibiotici ne koriste. Postoji izuzetak, a to je ukoliko dođe do infekcije na koži prilikom češanja, samo tada lekar može prepisati antibiotike.

Antivirotik se može prepisati kod osoba koje spadaju u rizičnu grupu za razvoj komplikacije.

Nikada nemojte davati aspirin ni druge lekove na bazi acetilsalicilne kiseline detetu koje ima ovčije boginje. Ovo može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme.

Dete obavezno odvedite kod lekara čim primetite prve simptome!

Kako ublažiti svrab?

- Koristite hladne vlažne obloge ili kupajte dete u mlakoj vodi svaka 3 do 4 sata u prvih nekoliko dana. Kupke na bazi žitarica takođe mogu pomoći, kao i dodavanje u kadu šoljice sode bikarbone. Kupanje neće pogoršati širenje boginja.

- Tapkajte telo peškirom (nemojte trljati)

- Nanesite krečno mleko preko regija prekrivenih boginjama (ali nemojte blizu očiju).

- Posavetujte se sa doktorom ili farmaceutom o potencijalnim prozivodima koje postoje na tržištu, a koje možete bezbedno primenjivati na osetljivijim delovima tela (npr. na genitalijama).

- Proverite da li postoji lek koji možete oralno dati detetu, a koji će olakšati svrab.

Dete sa Varičelom
Shutterstock Dete sa Varičelom

Kako sprečiti češanje i razvoj infekcije?

- Skratite detetu nokte i vodite računa da su nokti čisti.

- Ukoliko dete ima plikove u ustima, dajte detetu hladne, meke, blendirane namirnice, jer boginje u ustima mogu prilično da otežaju uzimanje hrane i vode. Izbegavajte kisele i slane namirnice.

- Stavite rukavice ili naglavke na dečije šake tokom spavanja kako bi se izbeglo nesvesno češanje.

- Slobodno kupajte dete i perite kosu, najbolje blagim sredstvima, kako se koža ne bi dodatno iritirala. Redovno kupanje će dobro doći kao prevencija razvoja bakterija.

(Yumama)