Epidemija bolesti jetre širi se Evropom i Sjedinjenim Američkim Državama, a Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je za sada prijavljen najmanje jedan smrtni slučaj.

Pedijatar dr Saša Milićević gostovao je u emisiji "Uranak" na K1 televiziji, i rekao da je zabrinut što se javlja kod tolikog broja dece.

"Hepatitis je zapravo zapaljenje tkiva jetre, to je upalni proces koji može da bude izazvan različitim uzročnicima. Hepatitis je postojao i do sada, ali zabrinjava to što se javlja kod toliko dece i što nijedan od pacijenata nije imao hepatitis A, B, C, D niti E, a to su poznate vrste hepatitisa. Identifikovan je adenovirus kod svih pacijenata. Adenovirus obično izaziva lagane infekcije i čudno je da sada napada virus jetre", rekao je dr Milićević.

Kako kaže, adenovirus je jedan od uzočnika takozvanih stomačnih virusa. Uglavnom izaziva proliv, kijavicu, nekada povišenu temperaturu.

"Liči na klasičnu virusu infekciju ili prehladu. Sada se očigledno ustremio na tkivo jetre i to je ono što zbunjuje i postavlja se pitanje zbog čega", kaže dr Saša Milićević.

Prehlađeno dete
Shutterstock Prehlađeno dete

Ova bolest registrovana je u Rumuniji, što nije daleko od nas, a praznici i putovanja tokom njih mogu samo ubrzati dolazak epidemije u našu zemlju.

"Adenovirus se prenosi direktnim kontaktom, kapljično, i prljavim rukama. Dosta je zarazan i lako se prenosi, teško ga je kontrolisati među decom. Ako virus napadne jetru, simptomi su: žutilo beonjača, nekada i kože, stolica može biti bela, a urin tamne boje, kao pivo. Deca često imaju povišenu temperaturu, malaksala su, imaju slabiji apetit. Urade se transaminaze jetre i tako se ustanovi o čemu je reč. Roditelji ne bi trebalo da strahuju. Za sada kod nas te bolesti nema. Takođe, hepatitis nije bolest koja se ne daj Bože završava fatalno ili transplantacijom jetre, u najvećem broju slučajeva on prolazi nakon lečenja. Ako se desi da je virus izazvao teška oštećenja jetre ili ako dete ne reaguje na terapiju i poremeti se funkcija jetre, onda je transplantacija jedini izbor, ali to je veoma retko", objasnio je dr Saša Milićević.

dr Saša Milićević
Printskrin, Youtube/K1 Televizija dr Saša Milićević

On kaže da nema razloga za paniku i da bi roditelji trebali odvesti dete kod pedijatra ukoliko primete žutilo beonjače i kože.

"Lekar će uraditi sve analize i, ako je reč o tom adenovirusu koji izaziva hepatitis, dete se mora lečiti u bolnici", kaže dr Milićević i ističe da se pedijatri u Srbiji trenutno bore sa varičelama.

"Dece obolele od ovčijih boginja ima dosta, nije reč o epidemiji, ali imamo mnogo pacijenata. To je klasična virusna bolest, ali se ispoljava na koži."

(Yumama)