Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŽENSKO IME KOJE ODIŠE ELEGANCIJOM: Srbi ga ne biraju često, a ima veoma moćno značenje i divnu legendu iza sebe

Autor Radmila Ilić

Žensko ime koje nije tako često u Srbiji, ali jednostavno odiše elegancijom i ima moćno značenje.

 Dete, devojčica, čaj Izvor: Shutterstock

Izbor imena za decu nikada nije jednostavan. Sve više roditelja zaboravlja na stara, tradicionalna srpska imena i trudi se da svom detetu da originalno ili moderno ime. Zbog toga uvek imamo po nekoliko imena koja se daju par godina veoma često, a onda polako počnu da blede.

Nije retko ni da deci dajemo strana imena, a jedno ime koje u poslednje vreme roditelji mnogo vole jeste Veronika. Ovo divno ime je veoma popularno kod Hrvata, a nastalo je od imena Ferenice, koje se kasnije izgovaralo kao Berenice.

Ono je takođe latinska verzija grčkog imena Berenika, koje je nastalo od drevnog imena Pherenike ili Pheronike iz starogrčkog jezika. U prevodu, ime Veronika znači "doneti pobedu", "pobedonosna" (u ime grčke boginje pobede Nike), jer je sastavljeno od dve reči, "pherein", što znači doneti, i "nike", što znači pobeda.

Postoji i legenda prema kojoj je Veronika obrisala znoj sa Isusovog lica kada je išao na Kalvariju. Nakon toga Hristovo lice utisnuto je na tkaninu, a pojavila se 'prava slika' (latinsko 'ikona vera'). Zbog toga se Veronika može prevesti i kao 'čista slika'.

 devojčica-jesen.jpg Izvor: Shutterstock

Kakve su osobe sa imenom Veronika?

Osobe koje nose ime Veronika pravi su pustolovi - one vole svoju slobodu, nezavisnost i spremne su na sve kako bi zadržale tu slobodu. Ponekad su malo impulsivne, ali cene bliske ljude koji ih u pravom trenutku podsete na njihove ciljeve. Vrlo su nežne, ponekad stidljive i osetljive.

Veronike su umetničke duše, a vrlo su uspešne u slikarstvu, crtanju, sviranju ili pisanju. Iskrene su, optimistične i uvek znaju da pruže reč utehe, što ih čini sjajnim prijateljicama.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gordana

Predivno ime,VERoNIKA!

Najnovije

Vesti

Porodica