Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DA LI MOŽE DA DOĐE DO POBAČAJA AKO NASTAVITE SA DOJENJEM U TRUDNOĆI: Samo u ovim slučajevima treba da prekinete

Autor Sandra Krstanović

Dojenje u trudnoći nije bezbedno u svakom slučaju, zato je važno dobro da razmotrite sve rizike.

 trudnica-dojenje.jpg Izvor: Shutterstock

Mnoge žene mogu bez problema da nastave, ukoliko žele, sa dojenjem kada saznaju da su trudne. Međutim treba ipak da budete obazrivi, prvo ginekolog mora da proceni da li je rizična trudnoća, a drugo budite spremni da će neki neprijatni simptomi drugog stanja biti pojačani ukoliko starije dete nastavi da sisa.

Rizik od pobačaja?

Jedna od najčešćih briga za mamu koja doji od momenta kada sazna za trudnoću je da li će dojenje izazvati pobačaj odnosno da li će zbog podoja izgubiti bebu. Uglavnom se kao najveći problem pominju kontrakcije materice do kojih dolazi pri podojima. Oni su bezbedne u nekomplikovanim trudnoćama, ali ako ste u opasnosti od prevremenog porođaja - na primer, ako očekujete blizance ili više , ili ako ste u prošlosti imali pobačaj ili prevremeni porođaj - onda potražite savet od svog lekara da li smete da nastavite sa dojenjem.

Danijela Karić je u svojoj ispovesti o gubitku bebe iskreno pričala o tome da nije trebalo da nastavi sa dojenjem kada je saznala da je trudna, jer je još u ranoj fazi osećala kontrakcije, koje su kasnije dovele do prevremenog porođaja.

Vaše mleko će i dalje da odezbeđuje vašem prvom detetu hranljive materije koje su mu potrebne. Međutim, verovatno ćete proizvoditi manje mleka kako vaša trudnoća napreduje. Takođe, sadržaj vašeg mleka će se promeniti kako počnete da proizvodite kolostrum i može da promeni ukus. Ove promene mogu dovesti do toga da se vaše starije dete odvikne od sisanja u nekom trenutku tokom trudnoće.To se često dešava oko 5 meseca trudnoće.

 Dojenje, produženo dojenje, dete, mama
Produženo dojenje
Izvor: Shutterstock

Ako vaše starije dete ima manje od jedne godine kada zatrudnite, pažljivo pratite da biste bili sigurni da dobija dovoljno na težini nakon promene mleka. Možda ćete morati da uvedete dodatnu hranu ako mu je dojenje jedini vid hrane koje koristi.

Pre nego što donesete konačnu odluku, razmotrite i sledeće rizike. Trudnoća može da bude jako iscrpljujuća posebno zbog brojnih neprijatnih simptoma koji je prate, a nastavak dojenja povećava fizičke i emocionalne izazove u trudnoći, kao što su:

  • bolne bradavice
  • pojačana mučnina (posebno u trenutku kada se ispušta melko)
  • pojačan umor
  • kontrakcije koje prate skoro svako dojenje
 dojenje-flašica-izmlazanje.jpg
Dojenje i dohrana
Izvor: Shutterstock

Međutim, takođe dojenje donosi i mnoge prednosti:

  • i dalje doprinosite jačanju imuniteta deteta koje dojite
  • dojenje može da deluje jako opuštajuće posebno ako se osećate umorno ili ste pod stresom
  • pomaže u simptomima nadimanja koje je česta pojava u trudnoći
  • konstatnost dojenja do kraja trunoće biće od velike koristi da beba kada se rodi ne smetano odmah dobija dovoljnu količinu mleka, nećete morati ponovno da uspostavljate laktaciju.

I pored brojnih mana i prednosti, odluka je isključivo na vama i vašem lekaru koji treba da proceni da li nastavak dojenja može da ugrozi trudnoću.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica