Ocena ili Apgar skor je test koji se radi bebi ubrzo nakon rođenja. Ovaj test proverava otkucaje srca, tonus mišića i druge znakove da bi se videlo da li je potrebna dodatna medicinska nega ili hitna intervencija. Bebe se obično testiraju dva puta: 1 minut nakon rođenja i ponovo 5 minuta nakon rođenja. Ako postoji zabrinutost, test može da se još jednom ponovi.

Apgar rezultat meri pet stvari za proveru zdravlja bebe. Svaki se boduje na skali od 0 do 2, pri čemu je 2 najbolji rezultat:

  • Izgled (boja kože)
  • Puls ( otkucaji srca)
  • Refleksi
  • Mišićni tonus
  • Disanje (brzina disanja i napor)

Doktori, babice ili medicinske sestre sabiraju ovih pet faktora za Apgar rezultat. Ocene su između 10 i 0. Deset je najviši mogući rezultat, ali malo beba ga dobije. To je zato što ruke i stopala većine beba ostaju plave dok se ne zagreju.

beba-porodilište.jpg
Shutterstock Beba u porodilištu

Šta znači ocena moje bebe?

Beba koja dobije 7 ili više na testu smatra se da je dobrog zdravlja. Niži rezultat ne znači da je vaša beba nezdrava. To znači da će vašoj bebi možda trebati neka hitna medicinska nega, kao što je usisavanje disajnih puteva ili davanje dodatnog kiseonika kako bi joj pomogli da bolje diše. Savršeno zdrave bebe ponekad imaju niži rezultat od uobičajenog, posebno u prvih nekoliko minuta nakon rođenja.

Malo nizak rezultat (posebno ako se radi u prvom minutu) je uobičajen, posebno kod beba rođenih:

  • nakon rizične trudnoće
  • kroz carski rez
  • posle komplikovanog porođaja
  • rano
beba-nogice-porodilište.jpg
Shutterstock Beba u inkobaturu

Šta ako moja beba ima nizak rezultat?

Svaki Apgar skor ispod 7 ukazuje da je novorođenčetu potrebna medicinska pomoć i da je možda patilo od nedovoljne oksigenacije tokom porođaja. Što je niži APGAR skor, bebi treba više pomoći da se prilagodi samostalnom disanju van materice.

Kao što je naznačeno, APGAR se prvi put boduje u dobi od 1 minuta. Ako je 1-minutni APGAR nizak, na primer na 3 ili manje, bebi je verovatno potrebna medicinska pomoć i reanimacija. APGAR rezultati se generalno povećavaju na 5 i 10 minuta kako se stanje bebe poboljšava.

Ako vaša beba ima nizak APGAR rezultat, nema potrebe za panikom. Drugim rečima, ako je vaša beba rođena sa niskim APGAR rezultatom, to ne znači nužno da je loše. Većina dece rođene sa niskim APGAR rezultatima nemaju dugotrajne ili trajne deficite ili probleme. S druge strane, samo zato što je vaša beba imala normalan APGAR rezultat ne znači da je vaša beba savršena.

(Yumama)