Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRAVI BORAC, NE PRIZNAJE PORAZ I UVEK OSTAJE SVOJ: Prelepo ime za dečake nosi moćno značenje, a Srbi ga retko biraju

Autor Radmila Ilić

Evo šta znači muško ime Emil i koja druga imena za bebe su izvedena iz njega.

 dečak-igra-pas.jpg Izvor: Shutterstock

Jedno od muških imena koje u poslednje vreme ne može često da se čuje, a veoma je lepo i nosi snažno značenje, jeste ime Emil. Ukoliko očekujete mušku prinovu, definitivno ovo ime može da vam bude inspiracija za vašu bebu.

Muško lično ime Emil, poreklom je iz latinskog jezika, odnosno potiče od reči "aemilius" u značenju vredan; radan; takmac; borac; ili pak znači promena; kopirati; menjati sebe ili nadmetati se.

Takođe, neki etimolozi smatraju da je ime poreklom od imena "Amylos" ili "Amulius", odnosno od imena Emilija Silvija koji je bio kralj rimskog grada Alba, a koji je svog brata nasilno svrgnuo sa prestola, a njegovu ćerku Rea Silviju, dao u manastir, kako bi sebi osigurao presto.

Prema rimskoj legendi, Rea Silvija je bila majka Romula i Rema, čiji je otac bio vrhovni rimski bog Mars, zaštitnik grada Rima i mitološko božanstvo rata.

Značenje imena Emil

U svom originalnom značenju, ime Emil je prevedeno kao – "onaj koji se nadmeće"; "onaj koji je vrsni borac"; "onaj koji liči na nekog drugog" (ako se uzme u obzir legenda o blizancima Romulu i Remu); "onaj koji je vredan radnik"; "neko ko je vrsni vojskovođa"; "onaj koji nikada ne ostaje pobeđen, ili onaj koji ne prihvata poraze"; "radoholik"; "onaj koji se trudi"; "onaj koji je radan"; "onaj koji je rival"; "suparnik"; "onaj koji nekoga imitira"; "jedinstven"; "onaj koji je jedan ili je sasvim svoj".

 dečak-dete.jpg
Nasmejan dečak
Izvor: Shutterstock

Imena izvedena od imena Emil

Od ovog imena izvedeno je puno i muških i ženskih imena, kao što su: Emilijan; Emilije; Emilio; Emir; Emin; Ermin; Amil; Milijan; Milija; Milijanko; Milinko i Milijan; od ženskih imena najpopularnije izvedenice su Emilija; Emilijana; Ema; Ena; Emina; Milijana; Miljana; Mina; Amelija; Amely; Emily ili Emila.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica