Gorušica, zatvor, bolovi u leđima i brojni drugi simptomi normalni su u trudnoći. Ali dobra vest je da neke od nuspojava signaliziraju da vaša trudnoća dobro napreduje.

Sigurno jedva čekate svaki ultrazvuk da saznate da li je vaša beba zdrava i dobro napreduje, ali srećom, vaše telo može da vam da dobre znakove i bez lekara. Evo četiri dosadna simptoma trudnoće koji mogu da budu dobri znaci:

  • Bolne i uvećane grudi
  • Povećan vaginalni iscedak
  • Jutarnja mučnina
  • Iscrpljenost

Bolne i uvećane grudi

Javljaju se u ranoj trudnoći zbog povećanog nivoa estrogena i progesterona. Naravno, porast hormona može da izazove osećaj teških i bolnih grudi, ali je dobar pokazatelj da se vaše telo prilagođava na trudnoću.

Povećan vaginalni iscedak

Do njega dolazi usled porasta estrogena. Mnoge žene će primetiti povećan vodeni, bistar sekret bez mirisa u trudnoći, a osim što je to znak zdrave trudnoće, smatra se i da pomaže u čišćenju vagine i čak sprečava ulazak infekcije u matericu.

Trudnoća, mučnina, trudnica, gorušica
Shutterstock Trudnica sa mučninama

Jutarnja mučnina

Obično se javlja u prvom tromesečju trudnoće i često je rani znak lepih vesti. Iako borba sa njom može biti iscrpljujuća, smatra se delom zdrave trudnoće. Niko ne zna tačan razlog za mučninu, ali stručnjaci veruju da bi za to mogao biti kriv porast humanog horionskog gonadotropina (HCG).

Ti česti odlasci u toalet mogu biti korisni i za vašu bebu. Novo istraživanje pokazuje da je manja verovatnoća da će majke koje imaju jutarnje mučnine imati rizik od pobačaja ili prevremenog porođaja, ali i da njihove bebe imaju manje urođenih mana i možda čak imaju bolje rezultate na testovima inteligencije.

Takođe je dokazano da mučnine i povraćanje sprečavaju trudnice da jedu hranu koja bi mogla da naškodi njihovoj bebi u prvom tromesečju kada dolazi do razvoja organa.

Uz to, ne brinite ni ako ne patite od jutarnjih mučnina jer i takve trudnice rađaju savršeno zdrave bebe.

Iscrpljenost

Ovo je klasičan znak trudnoće koji može da traje punih 40 nedelja. Iako može biti iscrpljujuće, ovaj osećaj je u većini slučajeva znak zdrave trudnoće. Metabolički, vaše telo se menja, hormoni se prilagođavaju, a vi nosite ljudsko biće u sebi. Uzimanje kratkih pauza ili popodnevne dremke mogu da vam pomognu u borbi protiv umora i iscrpljenosti.

(Yumama)