Mučnine su čest simptom u trudnoći i znaju da budu jako neprijatan posebno na početku. Iako još nije jasno utvrđeno zašto ih neke žene imaju, a neke nemaju, novo istraživanje je pokazalo da osim vitamina B6 i đumbira, uzimanje probiotika može značajno da smanji simptome mučnine u prvom i drugom tromesečju.

Probitici su dobre bakterije koje štite ne samo probavni sistem, već organizam u celosti, a budući da hormonalne promene u trudnoći utiču na creva, mučnina i povraćanje su čest pratitelj prvog tromesečja. Dobrobiti uzimanja probiotika za smanjivanje jutranjih mučnina tek su nedavno prvi put istraživane.

Mučnina, trudnica
Shutterstock Trudnica sa jutarnjim mučninama

Rezultati su pokazali da je uzimanje probitika smanjilo mučninu za 16 odsto i povraćanje za 33 odsto. Takođe su olakšali tegobe vezane za probleme sa zatvorom i uopšteno su poboljšale kvalitet života trudnica, osećale su manji umor i bolje su funkcionisale tokom dana.

Probiotici se smatraju sigurnim za korišnjenje u trudnoći i za vreme dojenja, a osim što smanjuju mučnine, pokazale su se delotvornim i u sprečavanju određenih upala uzrokovanih trudničkim bakterijama.

(Yumama)