Nemojte unapred da paničite, krvarenje kod trudnica može biti normalna pojava. Vaginalno krvarenje se javlja u 15 do 25 odsto trudnoća, obično u prvom tromesečju. Manje krvarenje nakon seksa je često posledica normalnih promena na grliću materice tokom trudnoće. Ali obimnije krvarenje nakon odnosa sa parnerom može biti opasno i da ukazuje na pobačaj ili čak na vanmateričnu trudnoću. U svakom slučaju ako vam se to desi treba se posavetovati sa ginekologom, on će vam dati najbolji savet kako da se ponašate i da li vam je potrebna terapija.

Šta može biti uzrok krvarenja nakon seksa tokom trudnoće:

Promena na grliću materice

Tokom trudnoće, grlić materice prolazi kroz proces koji se naziva "remodeliranje" u pripremi za porođaj. Ovaj proces dovodi do menjanja oblika grlića materice koji se otvara, odbacuje ćelije i postaje prilično mekan.Vi to verovatno nećete osetiti, ali vaše telo može biti posebno osetljivo tokom seksa, što može dovesti do blagog krvarenja.

Imlantacija

Otprilike nedelju dana nakon začeća, oplođena jajna ćelija se vezuje za sluzokožu materice. Ovaj proces takođe može izazvati blago krvarenje više u vidu mrlje.

Vanmaterična trudnoća

Obimnije krvarenje može biti znak i vanmaterične trudnoće, gde se oplođena jajna ćelija vezuje negde drugde osim za matericu.

Placenta previa

Ovo stanje se obično dešava u drugom ili trećem trimestru i kada posteljica pokriva deo ili ceo grlić materice. Ako seks prati svetlo krvarenje, onda ovo može biti posledica.

Ljubav, par, seks
Shutterstock Intimni odnos sa partnerom

Kidanje placente

Ovo se dešava kada dođe do ranog odvajanja posteljice od materice, što može izazvati teško i obilno krvarenje, sa ili bez ugrušaka. Ako je razdvajanje malo, obično postoji mala opasnost za vas ili vašu bebu. Ali ako je veće, verovatno ćete biti hospitalizovani.

Rane kontarkcije

Ukoliko imate redovne kontrakcije, koje postaju sve češće pre termina to može biti znak prevremenog porođaja.U tom slučaju se odmah obratite svom lekaru.

Pobačaj

Seks ne izaziva pobačaj, ali ako imate teško krvarenje koje puni uložak svakog sata ili imate lakše krvarenje koje traje danima - to ukazuje da postoji rizik da će se trudnoća završiti pre 20.nedelje. Morate brzo reagovati i nazvati lekara.

I kada sve ovo pročitate to nije razlog da ne smete imati seks u trudnoći. Redovan seks je jedan od najzdravijih načina na koji par može smanjiti stres, ostati povezan i održati romansu dok čeka bebu. Ako imate strah otvoreno popričajte sa vašim ginekologom on će vam nakon pregleda najbolje reći da li postoji rizik ili ne.

(Yumama)