Trudnoća menja vaše telo, od rasta stomaka pa sve do veličine cipela koje nosite. Ništa od toga nije neuobičajeno niti iznenađujuće, ali da li ste znali da se i vaša vagina može promeniti tokom trudnoće? Mnogo toga se može dogoditi 'tamo dole', a sigurno to niste očekivali jer retko ko o tome priča.

Evo sedam čudnih i neočekivanih načina na koje trudnoća može uticati na vašu vaginu:

Vagina može da postane plava

Neverovatno, ali vaša vagina može poprimiti plavu ili ljubičastu boju u trudnoći. To može biti i prvi znak da ste u drugom stanju.

"Već nakon šest nedelja trudnoće, vaša vagina, intimne usne i grlić materice mogu da poprime plavu ili ljubičastu boju, zahvaljujući povećanju protoka krvi", kaže ginekolog.

Možete primetiti krv

Iako trudnoća znači privremeni kraj mestruacije, mrlje u prvom tromesečju mogu biti uobičajene, i to u većini slučajeva nije znak za uzbunu. Čak 25 odsto budućih majki ima krvarenje ili blage krvave mrlje tokom trudnoće, ali uvek o tome obavestite svog lekara.

Vagina može da dobije proširene vene

Noge nisu jedini deo tela osetljiv na ispupčene, bolne, ljubičaste proširene vene. Područje oko vaše vagine u trudnoći takođe može da ih doživi, zahvaljujući povećanog protoka krvi, uvećanju materice i hormona trudnoće.

Oko 10 odsto trudnica dobije proširene vene vagine, i to uglavnom oko petog meseca druge trudnoće, retko u prvoj trudnoći. Rizik se povećava sa brojem trudnoća, ali dobra vest je da problemi obično nestaju oko šest nedelja nakon porođaja.

Trudnica, porodilja, kontrakcije
Shutterstock Trudnica

Vagina može da otekne

Ta dodatna krv koja teče kroz vašu vaginu može dovesti do otoka vagine. Možda ga nećete primetiti kada pogledate 'tamo dole' ali ćete osetiti težinu.

Može doći do nadimanja vagine

Vaginalna nadutost nastaje kada se džep vazduha zarobi u vagini. Kada izlazi nalikuje zvuku ispuštanja gasova, ali ne ukazuje na nešto loše. Nije još jasno zbog čega dolazi do ovoga, ali je verovatno zbog kombinacije rastućeg stomaka, različitih položaja u seksu, vežbanja i preopterećenosti mišića karličnog dna.

Vagina bi mogla i da vas svrbi

Hormoni u trudnoći mogu da izazovu prekomerni rast vaginalnih bakterija ili gljivica koje se prirodno pojavljuju, što dovodi do bakterijske viroze ili gljivične infekcije. Primetićete ih i po sivkasto-belom ili žućkasto-belom sekretu, ali i po nenormalnom svrabu. Srećom, lekari ih odlično leče pa ako osetite neke simptome, nemojte da trpite već se obratite za pomoć.

Trudnoća, svrab, trudnica
Shutterstock Trudnica sa svrabom

Miris vagine se takođe menja

Vagina se tokom trudnoće menja i može da izazove suptilne promene u mirisu, činići je malo kiselijom. Neke trudnice su osetljive na miris, ali ako nema vaginalnog svraba ili peckanja, nema razloga za brigu.

(Yumama)