Bliži se porođaj i normalno je da ste nestrplji i da osećate strah. Činjenica je da niko ne može da vam garantuje da će biti bezbolan i brz, ali postoje načini da naučite da kontrolište bol i da se psihički spremite za sam čin rađanja vaše bebe.

Stručnjaci savetuju da sve trudnice pred porođaj treba da rade blage vežbe i praktikuju razne tehnike disanja, kako bi svoje telo što bolje pripremile za porođaj. Video glumice i buduće mame Debin Bonerdži postao je jako brzo viralan, jer demonstrira umirujuće vežbe disanja koje su sjajna priprema za lakši porođaj i smanjuje rizik i komplikacije povezane sa carskim rezom.

Debin je prvo objasnila da su vežbe disanja jako važne, jer pomažu održavanju tela jakim, povećavaju izdržljivost i sprečavaju napade gladi koji su često izraženi pri kraj trudnoće. Za ove vežbe biće vam potreban jastuk, pilates lopta i udobna površina kao joga prostirka ili vaš krevet.

Prva vežba

Sedite na stabilnu loptu sa rastavljenim kolenima. Stavite jednu ruku na stomak, drugu na srce. Udahnite duboko i polako, a potom sledi izdisaj. Prilikom izdisanja morate da stegnete mišiće kao da pokušavate da zadržite mokraću. Ova vežba ojačava vaše karlične mišiće. Lopta je jako dobra jer poboljšava stabilnost i ravnotežu tela, održava vašu kičmu pravom i poboljšava držanje, koje se kvari što je stomak teži.

Druga vežba

Disanje je isto, ali pokreti tela se menjaju. Stanite u položaj čučnja, sedite na stopala i stavite laktove na kolena dok preklopite ruke i dišite. Ovo će vam najviše pomoći da se oslobodite stresa i napetosti.

Treća vežba

Sedite na jastuk sa preklopljenim nogama. Sada jednu ruku stavite na stomak, a drugu na grudi gde je srce. Udahnite i izdahnite zatvorenih očiju.

Četvrta vežba

Napravite most koji je jako dobar za jačanje karlice i mišića donjeg dela leđa. Dok dižete donji deo, izdahnite, kada se spuštate udahnite i opustite sve. Ova vežba pomaže da sam porođaj bude lakši i brži.

Završna vežba

Ležite na boku, a kolenom preko kolena, stopalom preko stopala, ispravljenih leđa. Držite jastuk između kolena i stopala. Ova vežba pomaže u održavanju karlice, smanjenju bolova i olakšava veliki pritisak u tom predelu. Takođe duboko dišite.

(Yumama)