Neka od starih srpskih imena ponovo se vraćaju u modu, a jedno od njih koje je poslednjih godina sve češće davano ženskim bebama je ime Danica. Ovo ime je u poslednje vreme na vodećim pozicijama među traženijim imenima za novorođene devojčice. Pored naše zemlje, vrlo je često i u Makedoniji, Crnoj Gori, Bugarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Rusiji, Sloveniji i Hrvatskoj.

Poreklo imena Danica

Ime Danica je staro-slovensko ime i pretpostavlja se da potiče od imena za zvezdu Veneru, a koja se među slovenskom narodima obično naziva "zvezda Danica", te ima značenje – blistava ili sjajna; jasna; lepa; nestvarna; očaravajuća; čarobna.

Postoji i etimološka teorija koja navodi da ime Danica može biti poreklom i od imenice "dan", te i u tom smislu imati slično značenje - svetlost; jasnoća; jutro.

Pretpostavlja se da je u zemljama kakve su Češka i Slovačka, ime Danica naziv za zoru tj za rano jutro, jer je poznato da se zvezda Danica može nekada na nebu "videti" i u vrlo ranu zoru ili pak i po danu, pa je i njeno drugo ime "zvezda Zornjača".

Devojčica, leto, dete
Shutterstock Devojčica rođena u leto

Značenje imena Danica

Preneseno značenje ženskog imena Danica je po pravilu vrlo lepo i jako zanimljivo, a najčešće se tumači kao – "ona koja je blistava i sjajna"; "ona koja donosi dan"; "ona koja obasjava svojom dobrotom i lepotom"; ili pak "ona koja je očaravajuća i neopisive lepote"; "ona osoba koja je baš pravo oličenje svetlosti i čistote"; "ona koja donosi samo sreću i radost"; "ona osoba koja očarava svojom pojavom i harizmom".

Nadimci i izvedena imena

Najpoznatiji nadimak za žensko ime Danica je svakako Dana, dok su imena koja su 'izvedena' po pravilu Anica; Dančica; Danka ili Daliborka i Daca.

(Yumama)