Ako ćete se uskoro poroditi, verovatno ste preplavljeni raznim osećajima, posebno uzbuđenjem što ćete uskoro upoznati svoju bebu. Postoji samo jedna stvar koja vas deli od toga, a to je porođaj. Iako bi moglo biti primamljivo napisati razrađen plan porođaja ili otići u bolnicu pri prvim kontrakcijama, to bi moglo usporiti vaš porođaj, tvrdi babica Šeron Troter, zbog čega je izdvojila te je izdvojila 10 stvari koje buduće mame treba da prestanu raditi.

1. Slušati "horor priče"

Uvek postoji jedna prijateljica ili poznanica koja ima priču o porođaju koji je trajao 48 sati. Ali, ako ćete uskoro roditi, to je verovatno poslednja stvar koju želite čuti. Šeron govori: "Porođaj može trajati dugo, 24 sata za prvi porođaj nije tako neuobičajeno, ali retki su slučajevi gde traje preko 35 i više sati."

Takođe, uvek je dobro podsetiti se da će pola vremena, između kontrakcija, biti bezbolno iskustvo.

2. Razmišljati kako bi sve bilo divno da porođaja nema

Da, verovatno će biti bolno.Ali, sam porođaj i rođenje deteta je neverovatno iskustvo. Šeron kaže: "Lako je biti nestrpljiv nakon devet meseci trudnoće, ali pokušajte se prepustiti vašem telu", i dodaje: "U latentnoj fazi porođaja, možda ćete samo trebati neko vreme spavati. Moglo bi se činiti čudnim i možda ćete se brinuti da će na taj način vaše kontrakcije prestati. Ali ovo je način na koji priroda čuva vašu energiju za 'veliko finale'."

3. Brinuti ako vaša beba "kasni"

Na kalendaru verovatno imate zapisan termin poroda. Ali ne brinite ako zacrtani datum pređe, a vi i dalje budete trudni. "To je jako česta pojava, posebno kod prve trudnoće. Nije neobično da porođaj kasni i 7, 10, pa čak i 14 dana", kaže babica.

4. Ići u bolnicu pre nego za to dođe vreme

Može biti primamljivo ići u bolnicu čim počnu vaše kontrakcije. Međutim, babica savetuje ostajanje kod kuće što je to duže moguće. "Nemojte se žuriti u bolnicu već pri prvim kontrakcijama. To bi moglo uzrokovati hormone stresa koji će samo usporiti vaš porođaj. Puno bolja opcija je prvo nazvati porodilište i zatražiti savet."

"Dok god vaš vodenjak nije puknuo i pokreti vaše bebe vam se čine normalnima, najverovatnije će vas savetovati da ostanete kod kuće sve dok vaše kontrakcije ne postanu češće ili vam budu potrebni lekovi protiv bolova."

5. Mešati Braxton-Hicks kontrakcije sa pravim

Ako je ovo vaše prvo dete, možete lako da se zbunite i prepoznate prave kontrakcije. Ipak, babica naglašava kako je važno znati razliku: "Braxton-Hicks kontrakcije možete imati tokom cele trudnoće. Njima se vaša materica priprema za porođaj."

Porođaj
Shutterstock Porođaj

6. Fokusirati se na plan porođaja

Iskustvo porođaja različito je za svaku ženu. Zato je važno ne biti potpuno fiksiran na plan rođenja. Babica savetuje da budete realni i da u bolnicu treba ići otvorenog uma, slušajući sopstvene instinkte. Ističe kako je najvažnija stvar da uz sebe imate osobu kojoj najviše verujete. Nije važno ko je to, može biti vaša mama, vaš partner, prijateljica ili babica. "Ako razumeju kroz što prolazite, šta želite, a šta ne želite, mogu vam pružiti podršku koja vam je potrebna."

7. Sušati prijateljice svoje mame

Svaka mama i sve njene prijateljice imaju priču o porođaju i savete o tome šta raditi, a šta ne raditi tokom porođaja. Međutim, babica savetuje da se fokusirate na svoje instinkte. "Nemojte misliti da morate učiniti ono što vam drugi ljudi sugerišu, ili kažu da je to funkcionisalo kod njih. Učinite ono što vama najviše odgovara. I zapamtite, svaka trudnoća i svaki porođaj je drugačiji. Na primer, ako vam vaše telo poručuje da želi ostati aktivno, onda ježbajte, hodajte, krećite se. Nemojte ležati samo zato što vam drugi govore da treba odmarati, a vama nije do odmora."

8. Brinuti oko obavljanja velike nužde na porođaju

Da, to je jedna od stvari oko koje se buduće mame neretko brinu...obavljanje velike nužde na porođaju. Babica kaže: "Iskreno, sve smo to videle i pre. Nemojte se zamarati onime šta i kako radite, bila velika nužda u pitanju ili povraćanje. Nije vredno toga."

"Porođaj je jedan dan u vašem životu. Bol se ubrzo zaboravlja i, nakon rođenja nove bebe, vratiće se i vaše dostojanstvo. Vaš partner i vi sada možete započeti putovanje roditeljstva."

9. Biti nespremni za porođaj, fizički ili psihički

Rađanje deteta iziskuje puno energije i koncentracije. Zato babica savetuje žene da se što više pripreme. Ona kaže: "Masaža tiokom trudnoće, kursevi za porođaj i razna stručna literatura svakako ne mogu odmoći."

10. Ali... i preterati sa količinom informacija

Iako je dobra ideja znati što će se događati s vašim telom na porođaju, pokušajte se ne preopteretiti informacijama i pokušajte imati realna očekivanja. Babica Sharon tvrdi: "Mnogo žena pročitaju svu moguću literaturu i imaju viziju toga kako će porođaj izgledati. Nerijetko njihovo iskustvo ne odgovara onome što su zamislile te upravo to utječe negativno na njihove rane tjedne s bebom." Stoga, u ovom slučaju, možda nije predobra ideja čitati previše.

(Yumama)