Veliki broj roditelja izbegava dati detetu nešto hladno za jelo i piće kada je bolesno. Iako očito postoje neke stvari koje je poželjno izbegavati, hladna hrana i piće imaju određene prednosti.

Opšte je poznato da prvo što detetu damo kada je bolesno su topla pileća supa sa rezancima i čaj. To je provereni "antibiotik" i najčešća preporuka pedijatra ukoliko dete ima upaljeno grlo i začepljen nos. Iako postoje određene namirnice koje bismo trebali izbegavati, hladni napici i jela zapravo imaju neke prednosti, jednako kao i topli.

Prema istraživanju proizvodi kao što su voda, žele, sladoled od jabuke i puding mogu biti jako korisni za bolesno dete koje je dehidrirano. Takođe, hladni napici koji sadrže elektrolite i druge vitamine, poput sokova ili sportskih napitaka mogu biti od pomoći za  upalu grla ili jak kašalj.

Ukoliko se dete bori sa mučninom ili drugim stomačnim problemima od velike pomoći može biti hrana koja je hladna i slabog mirisa ko što je sladoled, jogurt ili smrznuto voće.

hladni napici i hrana kada je dete bolesno
Foto: Shutterstock Bolesno dete

Koju hranu i piće izbegavati?

Iako prednost hladnih napitaka uvelike zavise od specifičnih simptoma koje vaše dete ima, postoji nekoliko nepoželjnih opcija.

U većini slučajeva treba izbegavati citrusno voće i sok od narandže. Ovo voće sadrži puno ključnih vitamina, ali kiselost često smeta želucu, pa čak i grlu.

Izbegavajte zašećerene i kofeinske napitke što je više moguće kada je vaše dete bolesno jer oni često pogoršavaju dehidraciju, a ne pružaju nikakvo olakšanje. Osim toga, ne biste trebali hraniti svoje dete mlekom ili mlečnim proizvodima ako povraća ili ima jaku mučninu jer te vrste namirnica mogu čak i pojačati simptome.

Definitivno nema ništa loše u klasičnoj BRAT dijeti ili receptu za bakinu pileću supu s rezancima kada je vaše dete bolesno. Međutim, takođe je u redu da svom detetu donesete sladoled i druge hladne namirnice.

Najvažnija stvar koju trebate učiniti kad god je dete bolesno jeste da ga hidrirate što više možete, utoplite i budete mu podrška, a za izlečenje će jednostavno trebati vremena.

(Yumama)