Ime koje je rasprostranjeno širom sveta, a ima divno značenje i asocira na moćne ljude, definitivno je Nikola.

Ovo ime nastalo je od latinske reči Nikolaus, koja se na grčkom piše i izgovara kao Nikolaos (Νικόλαος) . U prevodu ova složenica označava pobedu naroda, ili narodnog pobednika, jer je izvedena od dve reči nike, što u prevodu znači pobeda i laos, što u prevodu znači narod.

Ovo ime rasprostranjeno je kod svih naroda širom Evrope, i kroz čitavu istoriju bilo je jedno od najpopularnijih imena kako kod nas tako i van granica naše države.

Ovo ime postaje sve popularnije i rasprostranjenije otkada je Svetog Nikole Čudotvorca čiju slavu i danas slavimo i koja je najveća i najznačajnija srpska slava. Sveti Nikola bio je zaštitnik sirotinjekojoj je stalno u tajnosti davao novac. Veruje se da iz njegovih moštiju teče miro koje leči obolele ljude.

Takođe, za njega se smatra da je on zaštitnik dece, moreplovaca i trgovaca, a u nekim delovima zemlje se poistovećuje i sa Božić Batom.

Drugi oblici ovog imena jesu muška imena Nikolaj, Nikša, Niko, a zatim i ženska Nikolina, Nikolija, Nikoleta i druga. Ovo ime dostupno je u svim delovima Evrope, pa i sveta, te je tako internacionalno i prihvaćeno na svim meridijanima, pa se roditelji često i zbog toga odlučuju da ga daju svojoj deci. U Španiji je to Nikolas, u Norveškoj Nils, u Italiji Niccolo, a u Portugaliji Nicolau.

Beba, dečak
Shutterstock Dečak

Poznati sa imenom Nikola

Ime Nikola bilo je ime mnogih poznatih ličnosti koje su obeležile svetsku istoriju. Tako, to ime nosile su mnoge pape, zatim kraljevi, prinčevi, ruski carevi i brojne vojskovođe.

Najčuveniji Srbi u istoriji koji su nosili ovo ime bili su kraljevi iz loze Petrovića i Karađorđevića, zatim osnivač i predsednik Narodne radikalne stranke, Nikola Pašić, kao i neizostavni naš naučnik i fizičar Nikola Tesla. Još jedno poznato ime je i Nikola Hajdin, jedan od predsednika Srpske Akademije Nauka i Umetnosti.

Po Nikolama su rađene brojne serije, filmovi i pisane su im pesme. Od najpoznatijih imena današnjice jesu glumac Nikola Kojo, zatim Nikola Đuričko, pokojni legendarni glumac Nikola Simić, ali i sportisti Nikola Grbić i Nikola Žigić.

Beba
Shutterstock Dečak

Osobine osoba sa ovim imenom

Osobe koje nose ovo cenjeno ime i ponose se njime, a ima ih veoma mnogo širom sveta, smatra se da poseduju neke lepe ili manje lepe osobine koje ih krase. Tako se misli da su nosioci ovog imena pre svega dubokoumne osobe, veoma inteligentne, ali i osećajne.

Veoma cene luksuz i materijalne stvari, i vole da uživaju u istom, pa se tako smatra da im od poslova odlično leži biznis i da bi se u takvim vodama i te kako snašli. Kako su veoma osećajni, uvek imaju određenu dozu bojazni da će biti povređeni, pa tako svakoj vrsti odnosa, bilo ljubavnom, bilo prijateljskom, pristupaju sa određenom dozom opreza i rezervisanosti. Nikada se ne prepuštaju do kraja, izuzev ako odlično ne poznaju ljude oko sebe i ako su sigurni u njihovo društvo koje ih oslobađa bilo kakve tenzije.

Kao takvi, dakle, veoma teško izražavaju i iskazuju svoja osećanja, tako da ni prijatelji niti partner često ne znaju na čemu su sa njima. Karakteristično je, smatra se, da ljudi sa ovim imenom mogu imati probleme sa respiratornim organima.

(Yumama)