Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vežbom protiv zavisnosti od cigareta u trudnoći

Trudnice koje žele da se odviknu od pušenja mogu odagnati svoju želju za cigaretom fizičkom aktivnošću, pokazalo je nedavno sprovedeno istraživanje.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ranije studije otkrile su da vežbanje može, makar privremeno, uticati na potrebu za nikotinom i kod muškaraca i kod žena. Ipak, naučnici nisu mogli da potvrde da isto važi i za trudnice jer je metabolizam dama u drugom stanju ubrzan, što može pojačati želju za cigaretom.

"Konačno smo došli do rezultata koji nam omogućavaju da kažemo: da, način da se trudnice odviknu od pušenja jeste – trening", ističe Hari Prapevesis, načelnik Laboratorije za psihologiju vežbanja i ishrane na Zapadnom Univerzitetu u Ontariju.

U eksperimentu koji su kanadski naučnici sproveli učestvovalo je trideset trudnih žena, od kojih je svaka pušila najmanje pet cigareta dnevno i neredovno vežbala. Jednoj polovini grupe naloženo je da hodaju na pokretnoj traci, a drugoj polovini da se kod kuće odmaraju gledajući dvadesetominutne snimke o baštovanstvu. Obe grupe nisu pušile između 15 i 19 časova pre ulaska u laboratoriju.

Rezultati su pokazali da je želja za nikotinom kod trudnica koje su se fizički aktivirale bila oko 30 procenata manja, ali se ipak vratila. Ove dame su otkrile i da se nisu primetile kod sebe nijedan simptom odvikavanja.

Dr Šeron Felan, profesorka Medicinske škole u okviru Univerziteta u Nju Meksiku, koja nije bila deo tima istraživača, prokomentarisala je studiju s odobravanjem:

"Naravno da ovo nije lek za odvikavanje od pušenja, ali može biti važan deo strategije koja će dovesti do prestanka."

Članovi tima naučnika naglašavaju da je oko trideset minuta umerenog vežbanja u trudnoći, oko tri do četiri puta nedeljno, sasvim dovoljno da iz svog života postepeno izbace cigarete i donesu na svet zdravu bebu. Oni podsećaju da je neophodno konsultovati se s lekarom pre planiranja programa vežbi.

Kakve posledice ostavlja nikotin na zdravlje trudnice i bebe saznajte u tekstu: Ukoliko planirate bebu nemojte da pušite

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica