Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Simptomi trudnoće: Jutarnja mučnina ili stomačni virus?

Jutarnju mučninu, neprijatnog pratioca trudnoće i jednog od prvih simptoma drugog stanja, često je teško razlikovati od stomačnog virusa.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Ako zbog čestih mučnina sumnjate da ste trudni, a još uvek niste posetili ginekologa, normalno je zapitati se kako razlikovati trudničku jutarnju mučninu od tegobe u stomaku izazvane virusom.

Većina žena ne obraća pažnju na simptome trudnoće do šeste nedelje. Ipak, postoje dame koje su osetljivije na hormonske promene i one mogu, na osnovu signala koje im telo šalje, shvatiti da su u drugom stanju čak i pre nego što im izostane menstrualni ciklus. Međutim, takvih trudnica je malo i više je žena koje ne umeju da naprave razliku između mučnine kao znaka trudnoće i mučnine kao pokazatelja zdravstvene tegobe.

Povezane vesti

Suština ovog problema je to što su simptomi ove dve mučnine slični. U oba slučaja, javljaju se mučnina, povraćanje i zamor. U slučaju trudničke jutarnje mučnine, prisutne su i povišena salivacija i pojačana osetljivost na mirise. S druge strane, u simptome stomačnih tegoba spadaju i grčevi, bol u mišićima, dehidracija, dijareja i groznica.

Takođe, stomačni virus nestaje nakon dan-dva, dok jutarnja mučnina izazvana trudnoćom može trajati i više meseci. Ako sumnjate na trudnoću, a period mučnine i povraćanja traje duže, obavezno se javite lekaru, naročito ukoliko testovi na trudnoću pokazuju negativne rezultate.

Povezane vesti

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica