Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako se menjaju grudi za vreme trudnoće

Pod uticajem hormona, za vreme trudnoće i nakon nje, telo žene se fizički menja, a jednu od najvećih promena trpe dojke.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Skoro od trenutka začeća, žensko telo počinje pripreme za dojenje. Mnoge žene primete promene na dojkama čak i pre nego što im ciklus izostane. To što su vam grudi otekle, može da bude prvi znak da ste trudni!

Na samom početku trudnoće, povećana je količina masnog tkiva u dojkama, a pojačan je i protok krvi kroz njih, kako bi se potpomogao rast mlečnih žlezda i kanalića. Grudi postaju veće i teže, neretko i otiču, a javlja se i problem preosetljivosti. Srećom, on nestaje posle trećeg, četvrtog meseca.

Za sve su "krivi" hormoni

Povišen nivo estrogena i progesterona u trudnoći dovodi do rasta mlečnih žlezda i kanala, odnosno mlečnih ćelija i prsnih režnjeva. Njihov nivo jako opada posle porođaja, čime nastupa početak laktacije (lučenje mleka). Visok je i nivo laktogena, hormona kojeg otpušta placenta (posteljica), što se dešava početkom drugog meseca. Njegovo izlučivanje je važno za rast dojki i bradavica, kao i povećanje i potamnjenje areola. Takođe se povećava i nivo prolaktina, koji je zajedno sa drugim hormonima zaslužan za ubrzan rast mlečnih ćelija. Njegova glavna uloga je stimulacija mlečnih žlezda u periodu dojenja, odnosno regulacija lučenja mleka. Naziva se i „materinski“ hormon, jer u kombinaciji sa hormonom oksitocinom izaziva snažna osećanja kod majke da odgovori na bebine potrebe (budi se materinski instinkt). U prvih 48 sati nakon porođaja, nivo prolaktina raste izuzetno brzo, pripremajući grudi za dojenje.

Nega tela u trudnoći: Najbolji preparati i saveti za trudnice

Veličina

Rezultat povišenog nivoa hormona u telu može da bude velika promena u veličini grudnjaka. Rast grudi se obično usporava ili zaustavlja na kraju prvog tromesečja. Ali, može i da se nastavi, i to do kraja trudnoće, možda čak i za nekoliko brojeva! Ukoliko vam to baš i ne odgovara, vodite računa da ne dobijete previše na težini. Tako možete bar delimično da utičete na veličinu grudi, ali ne možete ništa da učinite u vezi hormona.

Izražene vene

Zbog progesterona koji opušta krvne sudove, kroz njih teče mnogo veća količina krvi. Pojačan protok, to jest povećana prokrvljenost je neophodna kako bi grudi bile spremne za dojenje. Ali, to čini vene izraženijim, što je posebno vidljivo kod žena sa svetlijim tenom (vidi se splet vena na koži). Posle porođaja, odnosno prestanka dojenja, sve se vraća u normalu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica