Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zaboravnost u trudnoći

Zaboravnost se dešava mnogim trudnicama i mladim mamama, a još je nazivaju i "trudnički mozak", pregnezija - trudnička amnezija i mamomnezija. Zbog čega nastaje i kako se boriti sa njom?

  Izvor: Foto: Shutterstock


Kao jedna od manje neugodnih, ali za neke žene vrlo frustrirajuća propratna pojava trudnoće, jeste pojačana zaboravnost. Zaboravnost se dešava mnogim budućim, ali i mladim mamama, a još je nazivaju i "trudnički mozak", pregnezija - trudnička amnezija i mamomnezija.

Najčešće žalbe

Istraživanja pokazuju da se kapacitet mozga ne menja u trudnoći, mada je kod nekih žena smanjena intelektualna „oštrina“. Ali, to je prolazno, mozak se pod uticajem hormona priprema za tzv. „majčinsko programiranje“. Odsutnost, nizak nivo pažnje, misli koje lutaju, rastresenost - uobičajene su pojave na koje se trudnice najčešće žale, posebno u trećem tromesečju. Kod skoro polovine budućih mama se javlja kratkoročan gubitak pamćenja, koji kod nekih traje i godinu dana nakon što se beba rodi. Zapravo, 80 odsto trudnica se suočava sa nekim oblikom oslabljene kognitivne (saznajne) funkcije. Dokazano je da žene u poslednjih šest meseci trudnoće i u prva tri meseca nakon porođaja najviše imaju problema sa prostornim pamćenjem - često ne mogu da se sete gde su ostavile određene stvari. Zaposlene trudnice se uglavnom žale na rasejanost, nemogućnost da budu fokusirane na ono što rade, pa nekad nisu u stanju da kvalitetno završe ono što su započele, čak ni da zapamte šta su sve uradile.

Između istine i mita

Izvestan broj naučnika negira „majčinsku amneziju“, objašnjavajući da su pravi krivci koji dovode do zaboravnosti nagle promene raspoloženja u trudnoći, kao i rasprostranjeno društveno očekivanje da su trudnice više odsutne. Međutim, veći broj studija pokazuje da ona definitivno postoji! To su, između ostalog, utvrdili i istraživači sa Univerziteta u Sidneju, koji su ispitivali kako funkcioniše memorija kod trudnica. Rezultati su pokazali da su neke sposobnosti umanjene, naročito za obavljanje novih memorijskih zadataka - poput pamćenja telefonskih brojeva, imena ljudi ili više podataka za kratko vreme.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica