Za većinu nas, trudnoća donosi jednu vrstu olakšanja - nema muke oko treninga i odlazaka u teretanu. Ima li uopšte smisla raditi vežbe za stomak, kada on ima u planu da raste sve više i više?

Postoje i one žene koje uživaju u treningu i vole svoje navike, naročito trbušnjake. Svaka se zapita i zabrine da li može da nastavi da ih radi sada u trudnoći.

Odgovor je pomalo diskutabilan.

U principu, vi možete raditi trbušnjake i jačati mišiće stomaka sve do 16. nedelje trudnoće, prema rečima trenera Lusi Brend. Ipak, ona ističe važnu stvar - ukoliko vam nije prijatno da ih radite, odmah prestanite.

Zbog čega ne smem da radim trbušnjake posle 16. nedelje?

Kako beba raste, tako se i abdominalni mišići rastežu iz nedelje u nedelju. Posle 16. nedelje zaista nema poente da ih radite.

Preterano vežbanje u trudnoći može stvarati pritisak na trbušni zid, pa dolazi do razmicanja mišića i stvaranja rupe između. Ova pojava se naziva dijastaza. Ovo se obično javlja na kraju trudnoće, a potom i posle rađanja deteta.

Dijastaza može zakomplikovati oporavak od porođaja. Može doći do problema sa karlicom, bolova u donjem delu leđa i drugih tegoba.

Ne treba da ležite ravno na leđima

Još jedan razlog da ne radite trbušnjake, naročito posle 16. nedelje, jeste zato što ležanje ravno na leđima nije dobro. Možda ste primetile da dolazi do vrtoglavice kada legnete u takav položaj. U kasnijoj trudnoći to može dovesti do pritiska na krvne sudove, što onemogućava protok krvi do vašeg mozga i do bebe.

Nemojte ni potpuno ignorisati stomačne mišiće

Kada dođe do porođaja, vaši stomačni mišići imaju važnu ulogu. Oni su ključni u trenutku kada treba da gurate.

Možda bi neke druge vežbice dobro došle, umesto trbušnjaka. Jači unutrašnji abdominalni mišići će podržavati vaš stomak u trudnoči, pa ćete sprečiti potencijalne probleme u leđima. Aktivna trudnoća (onoliko koliko vam lekar dozvoli) pomaže da se od porođaja oporavite dosta brže i da lakše dođete do željene figure.

Koje vežbe mogu da radim?

Lagane vežbe disanja mogu pomoći u jačanju stomaka. Udahnite duboko, pustite da se grudi prošire, a potom, kada izdišete, stegnite stomak.
Zadržite tako malo, a potom pustite.

Druga vežba koju možete raditi u trudnoći je takođe vrlo jednostavna. Leđima se naslonite na zid. Noge neka budu u širini ramena. Izdahnite. Pri udahu odvojte karlicu od zida. Pri izdahu se vratite u početki položaj.

Svaku vežbu koju radite, radite onoliko koliko vam prija. Nemojte se mučiti i ni slučajno ne radite nešto što vam ne godi.

Pre nego što se upustite u bilo koju vrstu fizičke aktivnosti, Yumama vas savetuje da prvo porazgovarate sa svojim lekarom o tome.

Pročitajte i...